Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Daně – informace

31/10/19

Informace KHK

Výklad GFŘ k opravám u nedobytných pohledávek

Finanční správa připravuje výklad k dalším možnostem opravy základu daně u nedobytných pohledávek.

Novela zákona o DPH č. 80/2019 Sb. umožnila mnohem širší škálu důvodů pro snížení základu daně a daně. Věřitel může opravit základ daně, pokud uplatňuje svá procesní práva směřující k uspokojení pohledávky, i když prozatím nic nevymohl, a to v následujících případech:

  • pohledávka je vymáhána v exekučním řízení nejméně 2 roky a nebyla dosud zcela vymožena nebo tato exekuce skončila zastavením pro nemajetnost dlužníka,
  • dlužník je v insolvenčním řízení, věřitel přihlásil svoji pohledávku, tato pohledávka byla zjištěna a přihlíží se k ní a insolvenční soud
    1. rozhodl o prohlášení konkursu na majetek dlužníka nebo o přeměně reorganizace v konkurs,
    2. schválil oddlužení a je zřejmé, že pohledávka zcela nebo zčásti nebude uspokojena,
    3. zastavil insolvenční řízení – nemožnost oddlužení, majetek je nedostatečný
  • dlužník zemřel a z řízení o pozůstalosti je zřejmé, že pohledávka nebude uspokojena
  • bylo zahájeno a dosud neskončilo řízení uvedené výše, věřitel uplatnil svá procesní práva směřující k uspokojení pohledávky, ale dosud nenastaly všechny skutečnosti rozhodné pro provedení opravy základu daně podle bodů uvedených výše a uplynulo 5 let od konce zdaňovacího období, ve kterém se uskutečnilo zdanitelné plnění.

Připravovaný výklad se věnuje různým situacím i na příkladech. Například jde o posouzení 3leté lhůty pro opravu základu daně u dílčích plnění a celkového díla a příklady na stavění lhůty pro opravu během různých řízení. Návrh informace se zabývá i výší opravy základu daně na konkrétních číslech. Prozatím probíhá připomínkové řízení, po jeho ukončení bude informace zveřejněna na stránkách finanční správy.

 

Poukázky Flexi Pass pro zaměstnance

Uvádějí se poukázky Flexi Pass ve mzdovém listě? Budou podléhat zdanění?

Dotaz:

Začali jsme využívat poukázky Flexi Pass a potřebuji vědět, zda se mají zahrnout do mzdového listu, třeba jako stravenky, nebo nějak jinak vykazovat mzdově? Tyto poukázky (hodnota v Kč) si rozděluje pan ředitel dle výkonu práce od 1 000 Kč až do 25 000 Kč. Zaměstnanci je mohou použít, jak chtějí, např. na rekreaci, léky, knihy, sport atd. Musí se zaměstnancům tyto poukazy zdanit?

Odpověď:

Flexi Pass patří  mezi  zaměstnanecké benefity, které  představují nepeněžní plnění  v podobě platební karty Flexi Pass CARD nebo  poukázky Flexi Pass,  pomocí nichž    zaměstnanec hradí   volnočasové služby podle svého výběru, a to  kulturu, pořízení knih,  sport, dovolenou,  vzdělávání, pořízení zdravotnických  prostředků od zdravotnických zařízení apod.  Z pohledu daňového  je od daně  z příjmů fyzických osob  ze závislé činnosti osvobozeno pouze nepeněžní plnění. Vzhledem k tomu, že  zaměstnavatel svým zaměstnancům  poskytuje  poukázky Flexi Pass, jde o nepeněžní plnění, které je od daně osvobozeno.  Zákon  o daních z příjmů  uvádí v ustanovení § 38j povinné náležitosti mzdového listu, mezi něž  patří   i veškeré příjmy od daně osvobozené.  Znamená to tedy, že je nutné hodnotu poskytované poukázky Flexi Pass vždy uvádět na mzdovém listě. Zaměstnavatel však nemůže hodnotu  poukázek Flexi Pass zahrnout do daňově účinných výdajů, ale   uhrazuje je ze zisku nebo  účtuje na vrub daňově neúčinných výdajů. Vzhledem k tomu, že se jedná o příjem od daně osvobozený, nevstupuje  hodnota poukázek  Flexi Pass do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na  zdravotní a sociální pojištění.

 

Daňové kontroly poskytovatelů ubytovacích služeb přes el…

Finanční správa se v rámci kontrolní činnosti zaměřila v uplynulých měsících na subjekty, které poskytují ubytovací služby přes elektronické platformy. Z takto získaných prostředků mají totiž nájemci povinnost odvést daň. Pracovníci Finanční správy dosud prověřili téměř 7 tisíc daňových subjektů s pozitivním dopadem na státní rozpočet přesahujícím 35 mil. Kč.

„Finanční správa se poskytováním různých činností přes elektronické platformy zabývá již delší dobu. Nejdříve jsme šli cestou prevence a vypracovali jsme metodiku, ve které je dopodrobna rozepsáno, jaké daňové povinnosti musí poskytovatelé ubytovacích služeb přes elektronické platformy plnit. Dále jsme daňové subjekty upozornili, aby si své povinnosti splnili dříve, než od finančních úřadů případně dostanou výzvy k doplacení daní. Řada subjektů na naši prevenci zareagovala a daňové povinnosti si splnila,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Celkový fiskální efekt kontrol za daň z přidané hodnoty, daň z příjmů fyzických osob a daň z příjmů právnických osob byl k 15. 7. letošního roku 35 116 049 Kč. Celkový počet daňových subjektů předaných k prověření byl 6 921.

Finanční správa v rámci své analytické činnosti získává informace o příjmech poplatníků, kteří podnikají skrze elektronické platformy a má tedy k dispozici data, na základě kterých je schopna ověřit, jestli si daňový subjekt splnil nebo nesplnil daňovou povinnost s porovnáním k daňovému přiznání. V případě, že se mezi těmito příjmy a částkami uvedenými v daňových přiznáních objevují rozdíly, pak tyto poplatníky obvykle oslovuje písemnou výzvou k podání řádného nebo dodatečného přiznání.

 

Drobný hmotný majetek v daňových nákladech

Jaký drobný hmotný majetek a za jakých podmínek lze zahrnout jednorázově do daňových nákladů?

Dotaz:

Mohu majetek v pořizovací ceně 40 000 Kč a dobou použitelnosti delší než 1 rok považovat za drobný hmotný majetek a zahrnout ihned do nákladů?

Odpověď:

Předpokládám, že předmětem vašeho dotazu je hmotná movitá věc, tj. řešíte vyúčtování stroje, přístroje, zařízení, dopravního prostředku, popř. inventáře.

Z pohledu daně z příjmů se za hmotný majetek považuje samostatná hmotná movitá věc se samostatným technicko-ekonomickým určením, se vstupní cenou vyšší než 40 000 Kč a provozně-technickou funkcí delší než jeden rok. Samostatná hmotná movitá věc, která nepřevyšuje uvedené ocenění, může být vyúčtována jako drobný hmotný majetek jednorázově do daňových výdajů.

V účetnictví má účetní jednotka podle § 7 odst. 3 vyhlášky č. 500/002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, určit ve vnitřním předpisu hmotné movité věci a jejich souborů se samostatným technicko-ekonomickým určením s dobou použitelnosti delší než jeden rok ocenění, od jakého je bude považovat za dlouhodobý hmotný majetek. Je-li tato částka stanovená vnitřním předpisem více jak 40 000 Kč, lze v účetnictví vyúčtovat hmotnou movitou věc za 40 000 Kč a méně jako drobný hmotný majetek s jednorázovým odpisem do nákladů. V případě, že dojde v průběhu účetního období k zařazení většího rozsahu drobného nehmotného, měla by podle ustanovení Českého účetního standardu č. 017 bod 3.11.1. účetní jednotka náklad časově rozlišit.

Majetkem, jak zmiňujete v dotazu, může být i budova, stavba, pěstitelský celek trvalých porostů apod. Uvedený patří do hmotného majetku podle zákona o daních z příjmů, resp. dlouhodobého hmotného majetku podle vyhlášky bez ohledu na výši ocenění. Obdobná pravidla stanoví i zákon o daních z příjmů. U takového majetku nelze o jednorázovém odpisu do nákladů uvažovat.

Zařazeno v Aktuality