Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Projekt VÚRV „Najdi je“

18/11/19

Rádi bychom Vás seznámili s novým projektem ve VÚRV, v.v.i. „Napadli nás vetřelci – zastavme invazi!“ Na první pohled možná trochu přehnaně znějící výzva, pravdou však bohužel je, že invazní druhy živočichů mají významný dopad na náš ekosystém a narušují ekologické vazby. V polovině října 2019 jsme odstartovali projekt NAJDI.JE, který si klade za cíl […]

Rádi bychom Vás seznámili s novým projektem ve VÚRV, v.v.i.

„Napadli nás vetřelci – zastavme invazi!“
Na první pohled možná trochu přehnaně znějící výzva, pravdou však bohužel je, že invazní druhy živočichů mají významný dopad na náš ekosystém a narušují ekologické vazby. V polovině října 2019 jsme odstartovali projekt NAJDI.JE, který si klade za cíl zapojit všechny se zájmem o vědu a přírodu do sledování průběhu invazí vybraných druhů bezobratlých v České republice.
Téma invazních druhů živočichů je aktuálním a diskutovaným tématem nejen mezi vědci, ale již také laickou veřejností. Inspirací pro projekt je dlouhodobá zkušenost s vytvářením, vedením a využíváním výsledků projektů občanské vědy ve Velké Británii. Na webu NAJDI.JE vyzýváme všechny aktivní lidi se zájmem o přírodní vědy k zapojení a sběru dat přímo v terénu. V místě svého bydliště, případně všude, kde se pohybují, mohou některý z invazních druhů zaznamenat a poté jen jednoduše poslat fotografii přes kontaktní formulář, s uvedením lokality nálezu.
První vybraný „vetřelec“ je slunéčko východní (Harmonia axyridis), které vytlačuje naše druhy, včetně nám známého slunéčka sedmitečného. Projekt tímto ale nekončí, dále se pustíme do pátrání po kutilkách z rodu Sceliphron a také do budoucna budou vetřelci v našem hledáčku přibývat.
Více informací se dozvíte na našem webu NAJDI.JE
Sledujte také náš Facebook, aby vám neutekly aktuality a nově spuštěné pátrací akce!
Budeme moc rádi, když o projektu řeknete svým známým a přátelům, ale také za sdílení na sociálních sítích!

Děkujeme 🙂

Za tým projektu NAJDI.JE
RNDr. Jiří Skuhrovec, Ph.D.

Zařazeno v Aktuality