Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Evidence útoků vlků na webu www.navratvlku.cz

13/10/20

Zdroj:ČSCHMS

Chovatelé dlouhodobě volali po tom, aby byly průběžně zveřejňovány údaje týkající se počtu útoků vlků na hospodářská zvířata. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR nyní tyto požadavky vyslyšela a na webu navratvlku.cz zveřejnila tabulky s počty usmrcených kusů rozdělených dle druhů a to včetně map s vyznačením lokalit, kde se útoky dějí. Součástí přehledů jsou rovněž data o výši vyplacených náhrad. Zveřejněné údaje jsou pochopitelně pouze za škody, které byly poškozenými chovateli nahlášeny. Z dat plyne, že škody exponenciálně narůstají a že se významně zvyšuje i objem vyplácených kompenzací. Jen za loňský rok to bylo již více než 5,6 miliónů korun.

Nárůst vyplacených částek není přímo úměrný nárůstu počtu škodních událostí. Důvodem zvýšených nákladů na kompenzace je kromě zvýšení počtu škodních událostí také nárůst cen v ceníku, vyšší počty usmrcených telat a zpětné proplácení škod z předchozích let.

Údaje jsou publikovány na webu navratvlku.cz v záložce ‚škody‘, kde jsou rozdělené za roky 2018, 2019 a 2020. Z dat plyne, že zatímco v minulosti jednoznačně dominoval v počtech usmrcených hospodářských zvířat Královéhradecký kraj, letos je zatím nejvíce ztrát hlášeno z Moravskoslezského kraje. Ani přes stoupající škody však nechce Ministerstvo životní prostředí přistoupit na požadavky zástupců chovatelů a myslivců volající po potřebě cíleného usměrňování výskytu a počtů vlka na našem území.

Počty usmrcených zvířat dle zasažených krajů v roce 2020 (ke dni 30. 9.)
tab-škody2020.jpg

Počty usmrcených zvířat dle zasažených krajů v roce 2019
tabulka škody 2 2019.jpg

Počty usmrcených zvířat dle zasažených krajů v roce 2018
tab-škody2018.jpg

zdroj: AOPK ČR, NP České Švýcarsko, NP Šumava, KRNAP, Krajské úřady

Zařazeno v Aktuality, Zemědělství