Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Miliony pro vlastníky lesů ohroženy

12/10/06

Pokud EU schválí nový český Program pro rozvoj venkova (PRV) v jeho stávající podobě, hrozí českým vlastníkům lesů, že přijdou o miliony dotací.

Na vině jsou spory mezi ministerstvy životního prostředí  a zemědělství. Nová verze PRV pro roky 2007 až 2013, jíž vláda schválila v srpnu a která počítá s podporou EU ve výši 73 miliard korun, zařazuje mezi podmínky pro získaní dotace pravidlo, aby lesnické firmy ponechaly určité množství stromů na hektar k zetlení, což ovšem lesníci považují za nepřijatelné.

 

Podle předsedy Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Asociaci krajů ČR Miloše Baláka by vše vedlo ke zbytečnému nárůstu byrokracie, mimo jiné kvůli nutnosti vést evidenci mrtvého dřeva. Místopředseda Asociace soukromých zemědělců ČR Jan Votava uvedl, že by nová norma ohrozila přístup do lesa pro běžné návštěvníky, protože by vstup do takového lesa byl pro ně obtížný.

 

Podle Votavy vlastníci lesů raději vsadí na větší prodej, než aby usilovali o dotace.

Podmínku ponechat pět stromů na hektar k dožití připravilo MŽP. Požadavek MŽP ale MZe zapracovalo šířeji, k chybě nedošlo naší vinou," tvrdí Jarmila Krebsová z tiskového oddělení MŽP, naopak Hugo Roldán z MZe říká, že žádnou z navrhovaných podmínek MŽP MZe z vlastní vůle nerozšířilo.

 

„Ať už to tam zapracoval kdokoli, v původním návrhu žádné ponechání stromů ke zetlení nebylo,“ tvrdí Votava. Odborníci obou úřadů se sejdou do 14 dnů k dohodě nad konečnou verzí PRV. Tu pak ČR předloží Bruselu ke schválení.

 

 

Zdroj: Silvarium, 10. 10. 2006

Zařazeno v Lesnictví, Zemědělství