Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Označení přípravků na ochranu rostlin 2D kódy a zasílání dat do datového úložiště.

09/06/23
PV

Dne 22. 9. 2022 byla ve sbírce zákonů publikována novela zákona o rostlinolékařské péči, která mimo jiné přináší povinnost označení přípravků na ochranu rostlin určených pro profesionální uživatele (dále jen „přípravky“) 2D kódy a distributorům těchto přípravků zasílat údaje o těchto přípravcích do úložiště dat.

Způsob zasílání údajů do úložiště dat, technické podmínky, strukturu datové věty a četnost zasílání údajů stanoví prováděcí právní předpis, tedy vyhláška o přípravcích a pomocných prostředcích na ochranu rostlin, jejíž novelizace je aktuálně v ČR v závěrečné fázi schvalování a stále v posouzení ze strany EK.

Pro zavedení systému dohledatelnosti přípravků pomocí 2D kódů byla již v roce 2019 Ministerstvem zemědělství ČR ustavena pracovní skupina složená ze zástupců MZe, ÚKZÚZ a distributorů přípravků. Výsledky jednání této pracovní skupiny byly zohledněny v návrhu nových povinností i technickém řešení nového systému.

S ohledem na to, že je tato problematika součástí vládou schváleného Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů v České republice, bylo úložiště realizováno již před platností zákona. Do doby nabytí účinnosti zákona obsahujícího výše uvedené povinnosti, tedy do 1. 7. 2023, je zasílání dat do úložiště dobrovolné a slouží především k ověření funkčnosti systému a jeho případným úpravám. Odpovídajícím standardem 2D kódů je GS1 DataMatrix, který zajistí funkčnost a jednotnost systému. Na přípravky vyrobené po datu účinnosti novely zákona se již povinnost označení předepsaným 2D kódem vztahuje a distributoři budou data o jejich uvádění na trh povinni zasílat do úložiště.

Řada výrobců označuje přípravky 2D kódy již nyní. Pokud přípravek nebude označen 2D kódem z výroby, přechází tato povinnost na prvního distributora v ČR. V případě souběžného obchodu je tímto prvním distributorem s ohledem na judikát ve věci C 912/19, který vydal Soudní dvůr 4. 3. 2021, vždy držitel povolení k souběžnému obchodu.

Prvotním krokem při zohlednění přípravku v úložišti je vyplnění tzv. katalogu, ve kterém se ke každému přípravku párují údaje, jako je evidenční číslo povolení, měrná jednotka, informace o balení a informace o případném skupinovém balení. MZe/ÚKZÚZ nabízí výrobcům/držitelům povolení/distributorům, kteří přípravky označují, možnost zaslat tyto informace formou tabulky ve struktuře uvedené níže. Z této tabulky budou údaje nahrány do úložiště, čímž se sníží administrativní zátěž kladená na první distributory v ČR.

Přístup distributorů do úložiště je řešen prostřednictvím portálu eAGRI, do něhož se daný distributor přihlásí. Vstupní odkaz vedoucí do úložiště je pak umístěn na webových stránkách ÚKZÚZ v oddílu Přípravky na ochranu rostlin – Kontrola POR – Úložiště dat o uvádění POR na trh, a také na Portálu farmáře v části Aplikace pro přihlášené. Distributoři mohou využít za účelem úprav svých skladových softwarů pro automatické odesílání dat podrobnější informace o IT řešení systému, včetně struktury datových vět, viz web ÚKZÚZ. Systém je průběžně dále rozvíjen.

Vyvinuta byla také veřejná aplikace do mobilních telefonů „Ověření přípravků na OR“, která je dostupná jak pro OS Android, tak iOS. Aplikace umožňuje vyhledávat informace o přípravcích pomocí evidenčního čísla, a pokud jsou přípravky zohledněny v úložišti, tak také podle čísla GTIN či naskenováním 2D kódu. U vyhledaných přípravků umožňuje zobrazit detaily povolení včetně způsobů použití, účinných látek a jejich výstražných symbolů. Čerpání dat z úložiště danou aplikací bude prozatím ovlivňovat úroveň vyplnění katalogu a následných informací od distributorů o uvádění na trh konkrétního přípravku.

MZe/ÚKZÚZ nabízí pro zástupce jednotlivých distributorů na toto téma on-line seminář. Seminář se uskuteční 28. 6. 2023. Distributoři mohou do 23. 6. 2023 zaslat kontaktní email, vždy jeden za jednoho distributora, a to na email tomas.jedlicka@ukzuz.cz . Na kontaktní email bude následně zaslán link k účasti na semináři.

Situaci, kdy nebyl prováděcí předpis hotov dostatečně dlouho před účinností nových povinností, ÚKZÚZ při své kontrolní činnosti zohlední.

Pro dotazy k nově zaváděnému systému ze strany distributorů přípravků a zaslání seznamu GTIN lze využít email helpdesk@mze.cz .

Požadovaná struktura tabulky pro nahrání dat do katalogu úložiště

Zařazeno v Aktuality