Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Protest v Praze 22. května 2024: Výzva pro všechny zemědělce, partnery a příznivce českého zemědělství !

16/05/24
smf

Obracíme se na Vás všechny, všechny naše zemědělce, partnery, zemědělské dodavatele, příznivce zemědělství a všechny občany ČR, abyste dne 22. května 2024 přijeli do Prahy podpořit boj za české zemědělce, zemědělství a naše české potraviny. Zdroj: ZS ČR

Protest v Praze 22. května 2024: Výzva pro všechny zemědělce, partnery a příznivce českého zemědělství

Vážení členové, partneři, příznivci zemědělství,

Obracíme se na Vás všechny, všechny naše zemědělce, partnery, zemědělské dodavatele, příznivce zemědělství a všechny občany ČR, abyste dne 22. května 2024 přijeli do Prahy podpořit boj za české zemědělce, zemědělství a naše české potraviny.

Pokračováním našich protestů, s podtitulem

UŽ TOHO MÁME DOST!

chceme tak znovu zásadně a opakovaně upozornit na to, že problémy našeho zemědělství nezmizely a že koaliční strany sice udělaly drobné ústupky, ty ale neřeší skutečné problémy, či je řeší pouze dílčím způsobem a nepřináší potřebnou a ucelenou pomoc zemědělcům.

Naši zemědělci jsou připraveni projevit svou nespokojenost a rozladění formou jízdy zemědělské techniky Prahou a shromážděním zemědělců před Úřadem vlády ČR a na dalších místech v Praze.

Protestní akce s heslem UŽ TOHO MÁME DOST má také za cíl ukázat, že nehodláme akceptovat nečinnost nejen české vládní koalice, ale i Evropské komise. Ta sice na jedné straně připravila antibyrokratický balíček, což je ale zcela nedostatečné. Zároveň navrhla prodloužit bezcelní dohodu s Ukrajinou bez ohledu na to, jaké to má dopady do cen obilovin a olejnin.

Chceme také vysvětlit občanům ČR, že české potraviny jsou v ohrožení!

Chtěli bychom Vás tímto požádat, abyste nás přišli na protestní akci podpořit. Podle interního šetření Zemědělského svazu došlo v roce 2023 k hlubokému propadu ziskovosti a 29 % zemědělských podniků skončilo ve ztrátě. Navíc ceny hlavních komodit jsou pod výrobními náklady a velká část zemědělců momentálně čerpá své rezervy z minulých let, které jim dochází. Pokud se situace nezmění, počet zemědělců ve ztrátě letos dramaticky vzroste. Rezervy dochází, cashflow se vyčerpává, což může mít dopad i na dodavatele a obchodní partnery zemědělských podniků.

Zachraňme české potraviny na našem talíři!

V rámci protestních akcí proběhne na Letné zemědělský Happening od 11 do 18 hodin. s názvem ,,Zachraňme české potraviny na našem talíři!“, kam chceme pozvat širokou veřejnost.  Na místě bude možné podepsat i petici na podporu českých zemědělců, za kterou stojí Zemědělský svaz ČR a další nevládní organizace zastupující české agrárníky.

Kromě vzdělávacích a zábavných aktivit se budeme snažit veřejnosti vysvětlit, proč protestujeme a že je výroba lokálních, českých, kvalitních potravin zájmem nás všech. Aby si naše země zachovala schopnost uživit náš národ a aby měl kdo pečovat o krajinu. Zemědělství je poslední obor, který je ještě stále v českých rukou a chceme, aby to tak zůstalo i nadále. Máte-li zájem prezentovat a prodat své produkty, přijďte s vaším stánkem na Letenskou pláň během nadcházejících protestů 22. května 2024. Ukážeme veřejnosti pravé české potraviny přímo od vás, pěstitelů!

Pro více informací kontaktujte krcmova@zscr.cz nebo volejte na číslo 724 540 493.

Protest musí být masivní. Lepší ztratit jeden den než celé zemědělství. Přijeďte, nevzdávejte se! Chceme ukázat sílu, která za námi stojí, včetně toho, že s námi jedou i zemědělci z dalších organizací – AK ČR, ČMSZP, SMA, bývalí i současní členové ASZ a také nikde neorganizovaní zemědělci. Tímto protestem chceme vládě říct, aby nás brala vážně! Pokud se nebudeme bránit, může vláda přijít s dalšími nesmyslnými opatřeními!

Odpovědi na otázky proč protestujeme, naleznete zde. V příloze také přikládáme grafiku možnou k distribuci. Pokud se chcete do protestu zapojit vyplňte prosím tento formulář zde. Aktuální informace ohledně protestů budou k dispozici na webu https://www.vladni-agrohazard.cz/ nebo na www.zscr.cz/protest.

Děkujeme za Vaši podporu, protože SPOLEČNĚ JSME SILNĚJŠÍ.

 

ZS ČR