Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kontrola drůbeže z Německa

13/01/12
smf

Státní veterinární správa (SVS) prověřuje zásilky drůbežího masa z Německa na přítomnost zbytků antibiotik. Zdroj:  Denik.cz

Veterináři kontrolují drůbež z Německa
Státní veterinární správa (SVS) prověřuje zásilky drůbežího masa z Německa na přítomnost zbytků antibiotik.
Podnětem k zahájení kontrol byly informace, které v úterý zveřejnila německá ekologická organizace BUND. Některé kuřecí maso prodávané v německých supermarketech podle ekologů obsahuje nebezpečné bakterie odolné antibiotikům, které u lidí s narušenou imunitou mohou vyvolat vážné zdravotní problémy, a dokonce je ohrozit na životě.
„Přesto, že publikované výsledky testů v Německu nepocházely z úředně odebraných vzorků drůbežího masa, rozhodl ústřední ředitel SVS Milan Malena okamžitě o tom, aby byly všechny zásilky drůbežího masa z Německa, pokud směřovaly do ČR, vyšetřeny na přítomnost reziduí antibiotik,“ uvedl mluvčí SVS Josef Duben. Odebíráním vzorků byly pověřeny krajské veterinární správy, v jejichž působnosti jsou distribuční centra, kam zásilky směřují. Podle Dubna byly dosud odebrány vzorky asi u tří zásilek masa, výsledky testů zatím nejsou k dispozici.
„Vzorky budou vyšetřeny ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě multidetekční metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí, která je schopna změřit až 70 druhů antibiotik,“ podotkl Duben.
Kontaminovaný byl každý druhý vzorek
BUND provedl 20 kontrolních testů kuřecího masa prodávaného v supermarketech a diskontních řetězcích v Berlíně, Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Norimberku a v okolí Stuttgartu. „Každý druhý vzorek byl kontaminován zárodky rezistentními vůči antibiotikům,“ uvedl šéf organizace Hubert Weiger.
Podobně jako v Německu, také v Česku se antibiotika smí používat pouze u nemocných zvířat. Navíc musí být vysazeny v ochranné lhůtě, aby se zbytky antibiotik z organizmu vyplavily a maso jdoucí do obchodů již bylo čisté.
Pro obsah reziduí antibiotik je stejně jako pro další potencionálně nebezpečné látky stanoven limit, který nesmí být překročen. „V loňském roce jsme v rámci monitoringu u nás žádná rezidua antibiotik nezjistili,“ řekl Duben.
Podle databáze zahraničního obchodu Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo Německo v období od loňského ledna do konce listopadu pátým největším vývozcem drůbežího masa do ČR. Za 11 měsíců se do Česka dovezlo německého drůbežího masa zhruba za 280 milionů Kč.

Zdroj: Denik.cz, www.denik.cz, 12.01.2012