Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zpevňující koruna krátí rolníkům příjmy z dotací 

19/01/07
smf

Zpevňování  koruny krátí rolníkům příjmy z evropských dotací . Zdroj:  zemědělský svaz

Zpevňování koruny domácím zemědělcům krátí korunové příjmy z evropských dotací o stovky milionů až miliardy korun ročně, řekl dnes ČTK předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Silnější domácí měna také vede k tlaku na pokles farmářských cen, protože zlevňuje dovozy zemědělských komodit ze zemí EU.
"Bohužel se to většinou adekvátně neprojevuje u cen zemědělských vstupů," podotkl Jirovský. Zpevňování koruny ale nic nemění na tom, že farmářské dotace po vstupu do EU výrazně rostou.
Rolníci by podle Jirovského za rok 2005 dostali na dotacích asi o dvě miliardy korun víc, pokud by kurz české měny zůstal na úrovni roku 2004. Za rok 2006 přišli meziročním posílením koruny asi o miliardu, za letošek to může být přes 600 milionů, uvedl předseda svazu. V roce 2004 se totiž unijní dotace přepočítávaly kurzem 32,4 koruny za euro, předloni to bylo asi 29,6 koruny a loni 28,3 koruny. Pro letošek se dá předpokládat kurz asi 27,6 koruny, soudí Jirovský.
Kurz podle ministerstva zemědělství určuje EU a vychází z úrovně registrované Evropskou centrální bankou ke konci září. Platí pak pro platby do září příštího roku.
Ministr zemědělství Petr Gandalovič ČTK sdělil, že posilování koruny na jedné straně snižuje například přímé platby, pro které má Česká republika stanovenou národní obálku v eurech. Na druhé straně ale pevnější měna zlevňuje dovozy strojů, chemických přípravků a dalších výrobních vstupů zemědělců. "S trendem posilování koruny ministerstvo zemědělství nic nezmůže a všichni podnikatelé, tedy i zemědělci, s ním musí počítat při svých plánech," dodal.
Celkově se ale zemědělství po vstupu do EU těší výrazně vyšším dotacím než v předchozím období. Za loňský rok podpory podle MZe představovaly asi 32 miliard korun, což je více než dvojnásobek proti úrovni před vstupem.
Posilování koruny podle Jirovského znamená také tlak na pokles farmářských cen v tuzemsku. V rámci jednotného evropského trhu jsou totiž ceny řady základních komodit velmi podobné, pokud ale kurz domácí měny zpevňuje, zlevňují se importy. Naopak za vývoz na unijní trh dostanou farmáři v korunách méně.
Zemědělci na tento vývoj mohou reagovat především sdružováním v odbytu, aby posílili svou vyjednávací pozici vůči odběratelům. Ve větší míře by měli společně nakupovat i vstupy, jako jsou hnojiva, chemikálie či stroje, uzavřel Jirovský.
Zdroj:  ZS ČR

Zařazeno v ekonomika, Zemědělství