Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zemědělci volají SOS

26/02/07
smf

Evropská unie dala rolníkům za vyučenou, tvrdí odborníci . Autor: Magdalena Navrátilová, zdroj: www.denik.cz
 

 

Zemědělci volají SOS

Zemědělce ohrožuje uzákoněný prodej pozemků cizincům, zánik cukrovaru v Hrochově Týnci a uvažované zrušení podpůrného a garančního rolnického fondu. Na středečním setkání v sídle Pardubického kraje formulovali stanovisko, které předají v pátek ministru zemědělství Petru Gandalovičovi v Chrudimi.

Zklamání a ztráta

Vloni postihl pěstitele odchod cukrovarnické společnosti z Hrochova Týnce. Firma ukončila činnost a odvezla s sebou jednu čtvrtinu kvóty cukru, kterou Česku přidělila Evropská unie. Právě tento fakt omezuje výrobu cukrové řepy v jižních částech svitavského okresu, kde se dosud pěstovala cukrovka na 850 hektarech.

Pro naše zemědělce na Malé Hané, Moravskotřebovsku a na Litomyšlsku je to velké zklamání i ekonomická ztráta. Umí vypěstovat cukrovou řepu a vlastní mechanizaci. Budou se muset přeorientovat na jinou produkci, protože nemohou nechat půdu ladem, komentuje zánik trhu ředitel svitavské Agrární komory Josef Gracias. Unie dala rolníkům za vyučenou. äUkázala nám, jak to s námi myslí. Koupí podniky, zastaví výrobu a pak není kam dodávat,ô poukazuje Josef Gracias na bezvýchodnou situaci. Tvrdí, že postupně ztrácíme renomé ve vývozu äbílého zlataô.

Kraj přislíbil pomoc. Snažíme se ovlivnit, aby společnost, která získá opuštěný cukrovar, pokračovala ve zpracování zemědělských plodin,ô nastínil řešení krajský radní Petr Šilar. S vicehejtmanem Romanem Línkem osloví jak Gandaloviče, který se stará o rezort  zemědělství, tak ministerstvo financí.

Pokud by došlo ke zrušení garancí z rolnického podpůrného fondu pro velké zemědělské podniky, jak si to žádají unijní předpisy, znamenalo by to další ránu pro české zemědělství. äCítíme to trochu jako diskriminaci, uvedl Josef Gracias, protože většina společností se řadí mezi velké.

Prodej půdy

Dalším palčivým bodem je prodej půdy cizincům. Rolníci sice vítají, že vláda chce zamezit, aby českou půdu kupovali zahraniční farmáři bez omezení, ale příliš nevěří, že změna projde současným parlamentem. Většina společností totiž hospodaří na pronajaté půdě tak jako poličská Agronea. äNeovlivníme, když se vlastníci rozhodnou prodat půdu za tržní cenu, vysvětluje ředitel firmy Agronea Jiří Navrátil.

Setkání se zástupci zemědělců pořádá Pardubický kraj dvakrát ročně. Petr Šilar  a Roman Línek pozvali na hejtmanství zástupce agrárních komor.  Svitavy reprezentoval Jiří Navrátil  a Josef Gracias  

autor: Magdalena Navrátilová , www.denik.cz