Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

ROP Severovýchod: Proplatili jsme už polovinu unijních dotací

29/08/11
smf

Už polovina unijních prostředků z ROP Severovýchod, tedy 328 milionů EUR, byla proplacena příjemcům dotací v severovýchodních Čechách. Zdroj: Pardubický kraj

ROP Severovýchod: Proplatili jsme už polovinu unijních dotací
Hejtman Radko Martínek věří, že se podaří prostředky v letošním roce  vyčerpat. Foto: archiv
    Už polovina unijních prostředků z ROP Severovýchod, tedy 328 milionů EUR, byla proplacena příjemcům dotací v severovýchodních Čechách. „Hranici jsme překročili včera,“ řekl ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Semorád.  
     Pro region, který tvoří Pardubický, Liberecký a Královéhradecký kraj, je v ROP Severovýchod vyčleněno do roku 2013 celkem 656 milionů EUR z Unie, tedy necelých 16 miliard korun. „Vzhledem k rychlosti čerpání, která v loňském roce nabrala na obrátkách, předpokládáme, že všechny prostředky vyčerpáme,“ uvedl Radko Martínek, předseda Regionální rady.
     Od roku 2007 zatím získalo podporu 519 projektů zaměřených na rozvoj dopravní infrastruktury (105), obcí a měst (191), cestovního ruchu (170) a podnikatelského prostředí (53).
     ROP Severovýchod patří dlouhodobě do trojice nejlépe čerpajících programů v České republice.
     O tom, že podporuje kvalitní projekty, svědčí jejich opakovaný úspěch. Například loni získalo jednu z hlavních cen v TOP Investu, soutěži o nejlepší investiční záměr roku, autobusové nádraží ve Svobodě nad Úpou.
     Letošním vítězem se stal dopravní terminál v České Třebové. Ten spolu se Sportovním a relaxačním centrem Rychnovska, krytým plaveckým bazénem v Litomyšli, společenským centrem Trutnovska pro kulturu a volný čas a Muzeem barokních soch v kostele sv. Josefa v Chrudimi včetně rekonstruovaných klášterních zahrad postoupil do druhého kola a v těchto dnech usiluje o získání nominace na prestižní titul Stavba roku 2011. Posledně jmenovaný chrudimský projekt se možná dočká i mezinárodního ocenění. Postoupil totiž v soutěži OSN zaměřené na umění, kulturu a dědictví do finále. Výsledek se dozvíme koncem října.
Zdroj: www.pardubickykraj.cz ,26.8.2011