Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K čemu jsou firemní porady dobré?

01/06/07

Možná si řeknete, že tak na dvě věci, které se nehodí říkat nahlas. Ovšem tak jednoznačné to není.

K čemu jsou firemní porady dobré?  
29.5.2007, Zdroj: Verlag Dashöfer
Možná si řeknete, že tak na dvě věci, které se nehodí říkat nahlas. Ovšem tak jednoznačné to není.
Existují tři naprosto zásadní věci, které díky poradám fungují. Tedy pokud jsou vedeny aspoň na průměrné úrovni. Za prvé  všichni členové týmu jsou informováni o důležitých událostech, které se jejich kolektivu týkají stejně.
Druhou výhodou je zvláštní pocit sounáležitosti, který se mezi lidmi vytváří, když se scházejí nad řešením společných úkolů. ,My patříme k sobě,‘ je podprahová, neverbální informace, která lidi spojuje na podvědomé úrovni. Tento pocit vzniká i mezi lidmi, kteří se jinak příliš nemusejí vystát.  Nedochází k tomu jedině v případě, že jsou všichni nebo většina zoufale přetížení a celou dobu myslí jenom na to, co vše by mohli za tu dobu užitečného vyřídit. Nedochází k tomu ještě v jednom případě – pokud se porady stanou kolbištěm, kde si spolu donekonečna vyřizuje několik znesvářených jedinců účty. To pak přestane většinu normálních účastníků bavit a v duchu se od ostatních distancují.
Třetí výhodou je, že pokud potřebujete řešit nějaký zásadní problém, můžete využít znalostí a kreativity všech přítomných, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku. Aby to tak opravdu bylo, musí být porada vedená opravdu dobře.
Ovšem odpůrci porad mohou argumentovat například jejich cenou. Pokud ji chcete odhadnout, můžete si sečíst hodinovou mzdu všech účastníků vynásobenou příslušnou délkou trvání porady a pokud dojdete k cifře, která způsobí, že se začnete ošívat, můžete zvolit jiné, levnější řešení. My si totiž bohužel většinou neuvědomujeme, jak jsou vlastně porady drahé.