Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Plaťte a ze zrní bude benzín

10/07/06

Plaťte a ze zrní bude benzín

PRAHA (MF Dnes) – Zemědělci, investoři i petrolejáři se zlobí na politiky, že stále neschválili program miliardových dotací pro biopaliva. Času přitom není nazbyt. Benzin a nafta s přídavkem biolihu nebo metylesteru rostlinného oleje se mají podle vládou schváleného plánu začít povinně používat u čerpacích stanic už za půl roku.


„Naše trpělivost je naplněna. Už jsme o biopalivech jednali i se špičkami nové vládní koalice, ale stále není jasné, jestli vůbec taková vláda bude a kdy bude schopna rozhodnout,“ říká prezident agrární komory Jan Veleba.

Nevíme, kdy začít s výrobou

Nejistota, zda stát bude vůbec biopaliva dotovat, a pokud ano, v jaké výši, vede k odkládání výstavby nových lihovarů. „Takže všechno nahrává zahraničním farmářům. A biolíh asi nakonec budeme dovážet,“ upozornil Veleba.

Biolíh by se měl vyrábět z obilí a řepy, což pro zemědělce znamená, že by měli větší šanci prodat více než deset procent celkové roční úrody obilí a asi 15 procent vypěstované řepy. Výroba biosložky pro naftu by zase spotřebovala zhruba čtvrtinu produkce řepky olejné.

V současné době existuje nejméně šest záměrů na stavbu lihovarů s rozpočtem od sedmi set milionů po více než miliardu korun. Další dva, které vznikly přestavbou cukrovarů, jsou už téměř dokončeny. „Stálo nás to přes 700 milionů korun a od září jsme schopni začít vyrábět. Jenomže je otázka, komu budeme biolíh dodávat, když pořád není jasné, jak to vlastně bude s cenami,“ uvedl ředitel společnosti Ethanol Energy Otakar Moťka.

V říjnu by také mohl začít vyrábět přebudovaný cukrovar dobrovické firmy TTD. „Je nám úplně jedno, jakou formu podpory biopaliv vláda vybere, hlavně aby už něco udělala. Všechny okolní země dotace mají, bez nich se trh s biopalivy nerozjede,“ uvedl šéf společnosti Oldřich Reinbergr.

Například sousední Německo podporuje biobenzin až 18 korunami na litr, navíc dalo před třemi lety dotace přímo na stavbu lihovarů.

Česká vláda nejprve podporovala variantu, že bude prodejcům biopaliv, tedy rafineriím, vracet spotřební daň. Jenomže to vzbudilo obavy, že se objeví daňové podvody, a navíc proti tomuto systému dnes vystupuje i Evropská komise.

Rafinerie naopak vratku podporují. „Je to nesmysl. EU byla hlavně proti tomu, aby vratka daně byla jen pro české subjekty, protože je to diskriminující. A také by se měla vracet jen část daně a ne celá,“ říká prezident České asociace petrolejářského průmyslu Ivan Ottis.

Bez dotací? Ano, ale v celé EU

U bývalého ministra zemědělství Jana Mládka, který program do vlády předkládal, nakonec získala navrch varianta, že by se měly dávat státní dotace přímo lihovarům a zpracovatelům řepky, nebo by se nemělo dotovat vůbec. Biosložky by tak pohonné hmoty u pump motoristům zdražily zhruba o 20 až 60 haléřů na litr. Kabinet však nakonec nic nerozhodl a nechal vše na nové vládě.

„Varianta bez podpory je dobrá, ale teď na to ještě není vhodný čas. Všechny státy v našem okolí podporu na biopaliva mají a my bychom jim nemohli konkurovat,“ uvedl obchodní ředitel Čepra Jan Duspěva. Čepro už investovalo stovky milionů korun do skladů a míchacích stanic na biopaliva, vlastní také svoji síť čerpacích stanic EuroOil. Čepro preferuje variantu přímých dotací výrobcům, protože vratka spotřební daně, používaná dosud v Unii jako forma podpory, se nyní přehodnocuje jako ne příliš vhodná. „Jenomže přímé dotace se zatím nepoužívají v žádné zemi Unie,“ upozorňuje Ottis. Zatím tedy není jasné, jak by měl systém fungovat, protože nárok na podporu by měli mít i výrobci z ostatních zemí EU. To znamená, že pokud by se k nám dovážel hotový biobenzin například z Německa, museli by si pravděpodobně tamní lihovarníci u nás požádat o dotace.

Všechen benzin nebude bio

Biopaliva se zavádějí hlavně proto, aby se ušetřila ropa a zlepšilo životní prostředí. Podíl biosložky v palivech by se měl v Unii dostat do roku 2010 na 5,75 procenta. „To ale neznamená, že by všechny pohonné hmoty u pumpy musely být směsi. Když bude mít část paliva větší obsah biosložky, pak zbytek nemusí obsahovat nic, počítá se to z celku,“ uvádí Ottis na pravou míru mýtus, že biosložka musí být v Česku od ledna v každém litru benzinu či nafty.
eTarget ContextAd End


Jana Klímová


Zdroj: Ekolisty