Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Konec cukrovaru  v Hrochově Týnci 

16/12/07
smf

Objekt bývalého cukrovaru má být zcela zdemolován a odstraněn do konce příštího roku. Celý areál nyní převzala stavební firma z Plzně, která se má postarat o jeho úplnou likvidaci. Autor: Marek Nečina, zdroj: www.pardubicky.denik.cz
 

Bývalý cukrovar v Hrochově Týnci začne mizet
 
ppc:start Hrochův Týnec – Objekt bývalého cukrovaru má být zcela zdemolován a odstraněn do konce příštího roku. Celý areál nyní převzala stavební firma z Plzně, která se má postarat o jeho úplnou likvidaci. ppc:end
 
 
ppc:start

„Je to, bohužel, tak. Už jsme se dokonce zajímali o možnost, zda bychom nemohli z objektu získat nějakou stavební suť,“ potvrzuje starosta Hrochova Týnce Miloslav Besperát.
Majitel objektu, cukrovarnická společnost Eastern Sugar vyklízí pozice na českém trhu. Firma uvažovala o prodeji areálu jiným společnostem, demolici objektu se však nakonec nedokázala vyhnout.
Státní zemědělský intervenční fond totiž zamítl v květnu žádost firmy na úpravu restrukturalizačního plánu, která by prodej umožnila.
Společnost Eastern Sugar při svém odchodu z České republiky vrací i svoji kvótu na produkci cukru Evropské unii. Za to budou firmě vyplaceny finanční náhrady.
V původním restrukturalizačním plánu se firma sama zavázala, že cukrovary zlikviduje.
„Termín je jasný. Všechno musí zmizet do konce příštího roku,“ vysvětluje Petr Machač, dosavadní ředitel hrochovotýneckého cukrovaru.
O budovy a pozemky cukrovaru měla zájem energetická firma Onivon. Podle našich informací vedení firmy jeden čas dokonce uvažovalo o zbudování jakési bioplynové stanice.
„Lákal nás areál v dosavadní podobě, tedy i s infrastrukturou. Teď zůstane na místě vlastně jen pole. Musíme proto všechno znovu zvážit,“ vysvětluje tuto problematiku tisková mluvčí Onivonu Petra Harapátová. 
 

ppc:end

 
autor: Marek Nečina, zdroj: www.pardubicky.denik.cz