Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zázemí pro veterináře dokončují v lanškrounské zemědělce

15/05/12
smf

Školící středisko, které vytvoří zázemí pro veterinární obor, staví v lanškrounské Střední zemědělské a veterinární škole. Zdro: Pardubický kraj

Zázemí pro veterináře dokončují v lanškrounské zemědělce
Hejtman Radko Martínek spolu s radním Kroutilem nezapřeli své zkušenosti z venkova a poradili si i s velkým býkem. Foto: Luboš Kozel

Lanškroun – Školící středisko, které vytvoří zázemí pro veterinární obor, staví v lanškrounské Střední zemědělské a veterinární škole. V moderní kombinované stáji s volným ustájením skotu a v laboratoři se žáci seznámí s moderními technologiemi, které se běžně používají v prvovýrobě. Stavbu veterinárně-zemědělského centra za 17 milionů korun si v sobotu prohlédli hejtman Radko Martínek a radní zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil při Dnu otevřených dveří školy.
     „Modernizace souvisí s novým studijním oborem  veterinář. Středoškolsky vzdělaní žáci potřebují znát nejnovější technologie, aby se v praxi dobře uplatnili. Získají dovednosti i pracovní návyky, které od nich budoucí zaměstnavatelé očekávají,“ ocenil hejtman záměr školy. Kvalitní odborné vzdělání přispěje podle hejtmana k tomu, že se absolventi lépe uplatní na trhu práce.
     „Líbí se mi, že toto lehké a moderní ustájení splňuje všechny parametry Evropské unie a jsem přesvědčený o tom, že bude velmi dobře sloužit výuce žáků. Škola v Lanškrouně je první svého druhu, která uskutečňuje investice takového rozsahu pro potřeby praktické výuky nové generace zemědělců," uvedl krajský radní Václav Kroutil.
     Rekonstrukce budov je před dokončením. Do června, kdy se plánuje otevření nového školícího střediska ve školním statku,  schází doplnit vnitřní vybavení, dojírny i laboratoře. „Druhý krok  závisí již na škole,“ říká ředitel zemědělské a veterinární školy David Hruška. Do stájí musí pořídit vybraný skot různých plemen z nejlepších českých chovů.  
     Veterinárně-zemědělské centrum Lanškrouně se staví za podpory Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.
Zdroj: www.pardubickykraj.cz ,9.5.2012