Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zdravý nemocný?

15/02/08
smf

I když od letoška nemají nemocní v prvních třech dnech stonání na nemocenskou nárok, kontrola si na ně může posvítit i v tomto období. Zdroj: www.pamservis.cz
 

Zdravý nemocný?  
I když od letoška nemají nemocní v prvních třech dnech stonání na nemocenskou nárok, kontrola si na ně může posvítit i v tomto období.

Přes 7 000 lidí přišlo loni o část či celou nemocenskou za to, že nedodržovali léčebný režim. Porušení zjistili kontroloři České správy sociálního zabezpečení. Snížení či odebrání dávek postihlo 2,5 procenta kontrolovaných osob.    V průměru si postih vysloužil každý 39. kontrolovaný.
Kontroloři navštěvují nemocné v pracovních dnech i o víkendu. Vybírají je buď namátkově, nebo přicházejí kvůli podnětu od lékaře či úřadu práce. Mohou ale reagovat i na upozornění od zaměstnavatele, který má podezření, že jeho zaměstnanec chorobu jen předstírá. Nemocní musí správě kontrolu umožnit. U lékaře by proto měli uvést svou platnou adresu a na zvonku by měli mít své jméno. Kontroloři předloží při kontrole oprávnění. Nemocný jim pak musí ukázat doklad o pracovní neschopnosti, který dostal od lékaře. Pracovník správy do tiskopisu zaznamená datum a čas kontroly.
Nemocenská se letos změnila. V prvních třech dnech stonání se nevyplácí vůbec. V prvních dvou měsících nemoci jsou pak dávky nižší než do konce loňského roku. Dosud bylo také možné snížit nebo odejmout ještě nevyplacenou nemocenskou. Od letoška to mohou kontroloři udělat i u dávek, které již lidé dostali. Budou je pak muset vrátit.    
Zdroj: www.pamservis.cz, 12.2.2008

Zařazeno v daně a účetnictví