Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Modifikované krmivo v chovu prasat 

11/04/08
smf

Podle posledního výzkumu je možné minimalizovat prenatální úhyn a omezený růst plodů u prasat úpravou krmné dávky. Zdroj: www.agronavigator.cz, přeložila : Ing. Pavla Schneiderová

Modifikované krmivo může zvýšit počet narozených selat
Podle posledního výzkumu je možné minimalizovat prenatální úhyn a omezený růst plodů u prasat úpravou krmné dávky.
Obohacená krmná dávka pro prasnice může podpořit růst placenty a optimalizovat prostředí dělohy během březosti. Rozšířená praxe – omezené krmení prasnic za účelem prevence nadměrného přírůstku hmotnosti během březosti – se může projevit ve zvýšených úhynech a redukovaném růstu plodů. Při aplikaci těchto programů dochází k tomu, že prasnice v období střední a pozdní březosti nedostávají dostatečné množství  určitých živin. Doplnění standardní krmné dávky pro nosnice, založené na kukuřici a  sóji v období od 30 až do 114 dní březosti 0,83 % argininu by mohly uvedené problémy výrazně redukovat.
Pokusy s přídavkem argininu provedli v USDA‘s Cooperative State Research. U pokusných prasnic zvýšil přídavek argininu počet živě narozených selat ve vrhu o dvě  a hmotnost vrhu o 24 %. Podle výsledků pokusů je zřejmé, že specifická úprava krmiva může podpořit reprodukční užitkovost prasnic a může mít výrazný ekonomický efekt pro výrobce vepřového masa. Vyšší počet živě narozených selat výrazně snižuje produkční náklady spojené s reprodukcí prasnic a s laktací. Zvýšení vitality narozených selat zvyšuje jejich přežití do odstavu.

Zařazeno v Živočišná výroba