Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

PGRLF hodlá prodat podíly ve čtyřech společnostech

22/02/08
smf

Státnímu Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu pomalu dochází finanční prostředky, a proto se chce zbavit posledních podílů, které drží ve čtyřech akciových společnostech. Autor:Táňa Králová, zdroj: www.euro.cz
 

PGRLF hodlá prodat podíly ve čtyřech společnostech
Státnímu Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu pomalu dochází finanční prostředky, a proto se chce zbavit posledních podílů, které drží ve čtyřech akciových společnostech. Kromě již dříve zmiňovaného Výstaviště České Budějovice, kde se každoročně koná tradiční výstava Země živitelka a v němž má PGRLF podíl 88 procent, hodlá prodat také svůj 68procentní podíl v Zemědělském zásobování a nákupu Nový Jičín, dále 33 procent akcií ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a také 34 procent v Českomoravské společnosti chovatelů.
Ministerstvo zemědělství coby jediný akcionář PGRLF až na posledně jmenovanou společnost se zamýšleným prodejem souhlasí. „Snahou fondu je maximálně zpeněžit aktiva, abychom měli volné prostředky na podpory, které poskytujeme,“ říká předseda představenstva a ředitel PGRLF Martin Karban. Ujišťuje, že prodej podílů bude maximálně transparentní. „Nejprve v tendru vybereme společnosti, které zajistí znalecké posudky. Pak budou vypsána výběrová řízení na prodej podílů, kde bude hlavním kritériem nabídnutá cena,“ plánuje.
U Výstaviště České Budějovice by měl uspět zájemce, který bude ochoten zaplatit nejvyšší cenu a současně se zavázat k tomu, že Země živitelka, jejíž ochrannou známku si koupí, bude pokračovat. „Nechceme, aby z toho byly hotely nebo průmyslová zóna,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).
Jihočeský kraj, který fond s nabídkou majetkového převzetí oslovil na konci minulého roku, podíl kupovat nechce. „Bylo by nejlepší, kdyby si stát ponechal výstaviště jako výkladní skříň zemědělství, ale když ho chce prodat, ať ho prodá,“ říká hejtman Jan Zahradník (ODS). „Jestli dostaneme nabídku na bezúplatné převzetí symbolického podílu, zvážíme ji. O tom ale pochybuji,“ dodává Zahradník.
Výstaviště v blízkosti středu města už dříve prodalo část areálu, kde posléze vyrostl hypermarket Tesco. „Územní plán v této lokalitě umožňuje výstavnictví, bydlení či menší podnikání,“ říká dlouholetá ředitelka výstaviště Marcela Payerová. Jde tedy o atraktivní místo pro rezidenční bydlení.
U Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS) mohou být pro potenciálního kupce zajímavé dvě budovy v centru Prahy. Prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek ale tvrdí, že stát by neměl takto vydělávat na výzkumné základně. „Jestli naše republika považuje pivo za nosný program v gastroturismu, měl by ministr Gandalovič zvážit, zda českým pivovarům nepřevést podíl za symbolickou korunu. Tyto akcie by nám nenesly ani korunu zisku,“ předpokládá Fusek.
Jeho svaz si pokračování pivovarského výzkumu částečně pojistil odkoupením šestnácti procent akcií VÚPS od ČSOB v závěru minulého roku. Složily se na něj majitelé pivovarů Černá Hora a Polička a inženýrské firmy Pivo Praha.
Co bude dál s 34procentním podílem PGRLF v Českomoravské společnosti chovatelů (ČMSCH), se nyní řeší. U tohoto subjektu, který vede pro ministerstvo ústřední evidenci hospodářských zvířat, je třeba vyjasnit příští účast státu, povinnou z plemenářského zákona.
Nynější stav, kdy akcie ČMSCH vlastní kromě sedmi chovatelských svazů PGRLF, není podle tajemníka ředitele fondu Vladimíra Suchého úplně v pořádku. „Akcionářem má být přímo stát. A fond, i když je jeho jediným vlastníkem stát, je obchodní společnost,“ vysvětluje rozdíl. Chovatelská firma, která kromě centrální evidence zvířat provozuje i vlastní komerční činnost, dostává dotace od státu. Loni obdržela přes 2,5 milionu korun.
PGRLF už třetí rok nedostává žádné peníze ze státního rozpočtu, postupně rozprodal podíly v desítkách společností, které dostal do vínku. Například utajený prodej akcií největší české mlékárny Madeta měl soudní dohru, z níž nakonec fond vyšel jako vítěz a žalující jihočeští zemědělci jako poražení.

Zařazeno v ekonomika, Zemědělství