Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kontroly chovů skotu v Brazílii

21/05/08
smf

Z důvodu výskytu různých chorob a problémů se zpětnou dohledatelností původu zvířat bude v Brazílii prováděna důkladná kontrola jednotlivých chovů skotu v zemi, usilujících o možnost vyvážet hovězí maso do EU. Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Kontroly chovů skotu v Brazílii
Z důvodu výskytu různých chorob a problémů se zpětnou dohledatelností původu zvířat bude v Brazílii prováděna důkladná kontrola jednotlivých chovů skotu v zemi, usilujících o možnost vyvážet hovězí maso do EU.
Brazilské ministerstvo zemědělství na začátku letošního roku začalo s inspekcemi jednotlivých chovů skotu, jejichž majitelé chtějí exportovat do zemí EU. Ministerstvo chce prověřit celkem 6800 zemědělských podniků, které byly zařazeny do národního programu registrovaného skotu. Toto opatření je reakcí na prohlášení Evropské komise z konce ledna letošního roku týkající se omezení brazilských dovozů hovězího masa, protože se při kontrolách v EU vyskytly problémy v souvislosti s výskytem různých onemocnění skotu a také se zpětnou dohledatelností původu masa. Brazilské státy Grosso do Sul, Parana a Sao Paulo již byly zcela vyloučeny z možnosti vyvážet hovězí maso do EU z důvodu výskytu slintavky a kulhavky. Nadále budou smět do EU vyvážet maso pouze zemědělské podniky vlastnící odpovídají certifikát.
 
Více informací je k dispozici na adrese www.landwirtschaft.ch
 
Kontrolle von Rinderbetrieben begonnen. Primus, 20087, č. 4, s. 5  
 zdroj: www.agronavigator.cz, přeložila: Ing. Dana Nehasilová