Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K novele zákona o sociálních službách

18/06/08
smf

Připravovaná novela zákona o sociálních službách zpřísní pravidla pro využití příspěvku na sociální péči. Zdroj: www.dashofer.cz
 

Novela zákona zpřísní pravidla využití příspěvku na sociální péči
Připravovaná novela zákona o sociálních službách zpřísní pravidla pro využití příspěvku na sociální péči, který mohou od loňska pobírat postižení lidé a senioři. Lidé tyto peníze totiž často nepoužívají pouze k hrazení poskytnutých služeb sociální péče, ale i k jiným účelům. Nehospodárné využití příspěvku je navíc jedním z důvodů výrazného nárůstu státních výdajů na sociální služby.

"Významná část pobíratelů příspěvku na péči nesprávně pochopila jeho účel, že je to finanční příspěvek, který mají poskytnut státem na to, aby si za něj opatřili sociální služby. Oni ho berou spíše jako kompenzaci svých zdravotních problémů a používají ho pro svou vlastní potřebu," řekl ČTK ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), jehož úřad novelu připravuje.

Podle zákona o sociálních službách mohou postižení a potřební senioři dostávat od státu příspěvky na péči ve výši 2000 až 11.000 měsíčně. Sami se pak mohou rozhodnout, zda si zaplatí ústav, stacionář či opatrování v rodině.

Výdaje státního rozpočtu na systém sociálních služeb však podle Nečase dramaticky vzrostly. V roce 2006 činily 13 miliard korun, loni 22 miliard korun a letos Nečas počítá dokonce s výdaji ve výši 25 miliard korun.

"Budeme klást větší důraz na proúčtování příspěvku," uvedl Nečas. Lidem, kteří příspěvek využívají nezákonným způsobem, by tato dávka mohla být dokonce odebrána. Pokud by novelu zákona podpořila vláda, schválil parlament a podepsal prezident, mohla by začít platit již příští rok.

Nový zákon si pochvalují neziskové organizace, jež o seniory a postižené lidi pečují. Vadí jim však prováděcí vyhláška, podle nich na jejím základě totiž stát prostřednictvím krajů na jejich úkor podporuje téměř výhradně velká ústavní zařízení. Tento přístup krajských úřadů již dříve kritizovala také Národní rada osob se zdravotním postižením.

Neziskové organizace proto trpí nedostatkem peněz, příspěvky přislíbené od státu často dostávají až s velkým zpožděním. "Je to dlouhodobá bolest. Zákon o sociálních službách byl nakročením správným směrem, ale musí tam dojít ke změnám," připustil Nečas.

"Stále se po komunistickém vzoru budují další a další domy pro seniory, ačkoli veřejný výzkum prokázal, že téměř 70 procent starých lidí chce dožít doma," uvedl pro ČTK Martin Zíka z občanského sdružení Slunečnice z Děčína. Zástupci 19 neziskových organizací z celé republiky se minulý týden v Praze dohodli, že sjednotí své postoje a založí Alianci neziskových poskytovatelů sociálních služeb (ANEPOSS).

"Založení aliance se ukázalo jako nezbytné, protože všechny zastřešující organizace, které měly pohlídat, aby situace nedošla do dnešní krize, funkčně selhaly, ať už se jedná o radu vlády pro nevládní neziskové organizace či různé rady humanitárních organizací," prohlásil Zíka.

Nečas chce neziskovým poskytovatelům sociálních služeb novelou příslušného zákona vyjít vstříc, přesto jim doporučuje, aby se o své nároky více starali sami. "Tyto organizace si ne vždy zvykly na to, že dominantním způsobem financování sociálních služeb je příspěvek na péči a ony se musí naučit říci si o tu úhradu," dodal Nečas.

Zdroj: www.dashofer.cz

Zařazeno v ekonomika, Informace z ČR