Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K trhu s půdou

11/07/08
smf

O půdu začínají mít silný zájem velké firmy. Odkup půdy nabízí i největší hráč českého agrobyznysu Agrofert Holding Andreje Babiše.  Autor: Jiří Fencl, zdroj: www.euro.cz
 

Velcí hráči začali kupovat půdu

p class=“author“

Dva miliony vlastníků zemědělských pozemků v Česku si mohou mnout ruce. O půdu začínají mít silný zájem velké firmy. Odkup půdy nabízí i největší hráč českého agrobyznysu Agrofert Holding Andreje Babiše. Ten se zdráhá zájem o půdu potvrdit. ,,Předmětem našeho zájmu jsou družstva a společnosti, které hospodaří na pronajaté půdě," sdělil Babiš.
Podle informací deníku E15 však Agrofert oslovuje právě majitele půdy, s nimiž mají nájemní smlouvy zemědělské společnosti, které holding v nedávné minulosti ovládl. A těch jsou po celé zemi desítky. Nákup půdy je podle expertů sám o sobě dobrá investice.
Očekává se totiž výrazný růst její ceny, která je v Česku zhruba na třetinové úrovni ve srovnání se zeměmi západní Evropy. Investoři se bojí zdražování pronájmů, ale také si chtějí zajistit suroviny.
,,To je pro nás ten nejdůležitější důvod," řekl Otakar Moťka, majitel lihovaru Ethanol Energy a Cukrovaru Vrdy, který také nakupuje. Vlastníci půdy podle něj reagují na nabídku ,,velmi pozitivně". Lihovar údajně nabízí cenu okolo 100 tisíc korun za hektar. Zhruba stejně jako nizozemská společnost Bohemen Vastgoed, která vykupuje pozemky na Pelhřimovsku.
Pro srovnání: stát letos prodal 17 tisíc hektarů za průměrnou cenu 3600 korun za hektar. Tržní cena jednoho hektaru polností se přitom podle serveru Farmy.cz pohybuje od 50 do 300 tisíc korun, v závislosti na její kvalitě.
Nizozemská společnost Bohemen Vastgoed začala skupovat zemědělskou půdu na Pelhřimovsku teprve nedávno. Nyní již vlastní několik set hektarů v katastru obcí Libkova Voda a Vlásenice-Drbohlavy. Má ale zájem o další pozemky.
Nizozemci údajně chtějí v regionu vybudovat velký zemědělský podnik. Podle poradce firmy Zdeňka Maděry to bude ku prospěchu zemědělství. Jednatel společnosti s nizozemským kapitálem Pierre Philippe Möller uvedl, že důležitost zemědělského sektoru v Evropě stoupá.
,,Česká republika má vhodnou půdu pro rozvoj farmářství a také vhodnou zeměpisnou polohu pro export potravin," zdůvodnil záměry. Koncentraci půdy do rukou podnikatelů, kteří na ní chtějí hospodařit, vidí pozitivně i majitel Cukrovaru Vrdy Otakar Moťka.
,,Po 20 let se tady proklamovalo, že se prvovýroba má spojovat se zpracovatelskými podniky. Tohle je přesně v tom smyslu. Já jsem například naopak několikrát zemědělcům nabízel jejich majetkový vstup do našeho cukrovaru," tvrdí Moťka. Současná situace, kdy na devadesáti procentech zemědělské půdy v ČR nehospodaří její majitel, je podle něj dál neudržitelná.
Autor: Jiří Fencl, zdroj: www.euro.cz

Zařazeno v ekonomika, Zemědělství