Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Jaký tedy byl?

30/06/09
smf

Ing. Ivo Hlaváč odstupuje z postu náměstka ministra zemědělství. Zdroje: MZe, ASZ, APIC-AK 

Ivo Hlaváč odstupuje z postu náměstka ministra zemědělství

Po vzájemné dohodě s ministrem Jakubem Šebestou podal Ivo Hlaváč rezignaci na post prvního náměstka k 30. červnu. „Jako primární závazek jsem pociťoval dokončení předsednictví, které se právě chýlí ke konci, a to úspěšnému. Jsem přesvědčen, že resort předsednictví zvládl velmi dobře, podařilo se naplnit všechny priority, které si předsednický tým stanovil, a můžu tudíž odejít od čistého stolu,“ vysvětluje náměstek Hlaváč. Dalším důvodem, který ho vedl k rezignaci, je jeho kandidatura do Poslanecké sněmovny. V této souvislosti považuje Hlaváč za neetické využívat výhod vyššího státního úředníka a chce se nadále naplno věnovat politické kampani. Na ministerstvu zemědělství působil Ivo Hlaváč jako 1. náměstek ministra od roku 2007, kdy přišel ze stejného postu na ministerstvu pro místní rozvoj.  Do jeho působnosti spadaly zahraniční vztahy, mezinárodní obchod a spolupráce, rozvoj venkova a především vztahy s Evropskou unií.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Reakce AKČR na odstoupení Ivo Hlaváče, prvního náměstka MZe

 Agrární komora slovy viceprezidenta AKČR Jindřicha Šnejdrly bere odstoupení prvního náměstka ministra zemědělství  Ivo Hlaváče s úlevou. “Nelitujeme jeho odchodu".
Jako první náměstek ministra zemědělství ČR měl v kompetenci předsednictví naší země v Radě Evropy s ohledem na agrární politiku.Právě v tomto období agrární krize kulminuje a to ve všech zemích EU a nepodařilo se ji  možnými a dostupnými ekonomickými nástroji nějak tlumit a nebo alespoň zmírnit,“ uvedl Šnejdrla. „Pokud  jde o Českou republiku, nevyužilo ministerstvo zemědělství  ČR  určitých  možností  na pomoc chovatelům skotu s mléčnou užitkovostí, jak to udělali ministři zemědělství v okolních zemích. Panu náměstkovi proto přejeme, aby nyní využil možnosti a času na přípravu své kandidatury na poslance za ODS,jak uvádí na vysvětlenou  tiskové oddělení MZe,“ dodal Šnejdrla.
Reakce ASZ ČR na odchod Ivo Hlaváče z ministerstva zemědělství

Podle dnešní tiskové zprávy ministerstva zemědělství první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč, který na svém postu působil od doby nástupu ministra Petra Gandaloviče, končí k poslednímu červnu své působení na MZe. Z pohledu Asociace soukromého zemědělství ČR, která hájí zájmy několika tisíc soukromých zemědělců v ČR je tento krok ztrátou erudovaného a schopného odborníka pro resort zemědělství. Náměstek Ivo Hlaváč, který měl v kompetenci zejména zahraniční vztahy, se v rámci svého resortu zasloužil velkou měrou o profesionální zvládnutí právě skončeného českého předsednictví Evropské unie.
Zdroj: www.asz.cz

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR