Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Starostové malých obcí diskutovali s hejtmanem

01/06/09
smf

Starostové malých obcí organizovaní ve Sdružení místních samospráv v úterý debatovali s hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem o rozpočtovém určení daní. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Starostové malých obcí diskutovali s hejtmanem
 (29.5.2009)

    Starostové malých obcí organizovaní ve Sdružení místních samospráv v úterý debatovali s hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem o rozpočtovém určení daní. Poukázali na diskriminaci malých obcí a nesystémovost právní úpravy financování samospráv. Představili návrh nového  modelu, který vychází z odborné analýzy.
     Od hejtmana, kterého považují za styčného důstojníka, očekávají pomoc při změně systému. „Váš nárok považuji za zcela legitimní a chápu vaši snahu získat větší podíl na sdílených daních,“ s pochopením reagoval na požadavky sdružení hejtman „Realita je nyní taková, že s rozpočtovým určením daní se nedá v současné situaci, kdy nejsou stabilizované příjmy, vůbec nic dělat,“ sdělil jim hejtman. Zazněla také připomínka o rozdělování daní v ostatních evropských zemích. „Ujišťuji vás, že v každé zemi Evropské unie je systém daňových příjmů obcí odlišný. Každá obec má jiná pravidla, jiné povinnosti. České obce mají nejvíce samostatnosti, co se týká příjmů a výdajů,“ dodal Radko Martínek.
 
Magdalena Navrátilová
tisková mluvčí