Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K dotacím na ekologické sady

26/06/09
smf

Poctiví ekosadaři doplatili na spekulanty. Zdroje: Denik.cz, www.agris.cz, 24.6.2009

Poctiví ekosadaři doplatili na spekulanty
Nevím, co bude dál. Takto popisuje zemědělec Zdeněk Miklas z Poteče na Valašskokloboucku výsledek boje s ministerstvem zemědělství. To na sklonku letošní zimy nečekaně změnilo podmínky pro obdržení dotace na hektar ekologického sadu.
Místo šedesáti stromků na hektar je nyní nutné mít dvě stě. Obvyklá hustota je však v místních sadech sto kusů. Důvodem změny podmínek bylo spekulativní vysazování sadů, o které se nikdo nestaral, jen na ně pobíral dotace.
Tento krok však zároveň zlikvidoval velkou část poctivých ekozemědělců, protože jejich sady nesplňují požadovanou hustotu stromků pro výplatu dotace.
„Oficiálně jsme se to dozvěděli někdy v půlce března. I kdyby šly stromky dovysadit, což v naprosté většině případů nejde kvůli místu, nebyl by na to čas. V jednu chvíli byl rozbředlý sníh a za dva týdny dvacet stupňů,“ vysvětlil Miklas.
Sadaři tedy zkusili všechno možné. „Interpelovali jsme na začátku dubna přes senátora Štětinu tehdejšího ministra zemědělství Gandaloviče, ale doposud jsme nedostali odpověď,“ je nespokojený Miklas, jehož rodina tento rok změnou podmínek přišla přibližně o tři sta tisíc korun.
Dalším z mnoha postižených je ekologický zemědělec Jiří Karger ze Zdounek na Kroměřížsku. „Přišel jsem o pět set tisíc, mám úvěr a veškerý výdělek z prodeje bio ovoce půjde jen na splátky. Budu doufat, že to nějak přežiju,“ rezignovaně podotkl sadař.
Podle Stanislava Skály, ředitele zlínské zemědělské agentury, která spadá pod ministerstvo zemědělství, bylo hlavním důvodem změny podmínek zamezení spekulativního zneužívání dotací. „Většina lidí je poctivých, ale pár lidí si plete stát s dojnou krávou. Na ty je novela zaměřena a já s tím nemůžu nic dělat,“ krčí rameny Skála.
Sadařům se podařilo alespoň rozvířit jednání o další novele příslušného nařízení vlády na rok 2010. „Spekulativní vysazování a hlavně zneužívání dotací, kterému se mělo zabránit, však novela stejně nijak nově neřeší,“ popsal Zdeněk Miklas.
To by si podle něj museli na ministerstvu připustit, že udělali chybu. „Ale tento rozměr dopadu příslušným pracovníkům ministerstva, kteří od zeleného stolu v Praze rozhodují, patrně ani nepřišel na mysl,“ doplnil sadař.
Tomu se však ministerstvo brání. „Vzhledem k potřebě rychlé reakce na nastalou situaci nebylo možné pro tento rok přistoupit k jinému řešení,“ tvrdí mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.
Dodal, že východisko pro podporu ekologických sadů od příštího roku hledají společně s odborníky z řad zemědělské veřejnosti.
Ekologičtí zemědělci přesto byli nuceni stáhnout podané žádosti na letošní dotace. „Do poslední chvíle jsme doufali, že dosáhneme zrušení platnosti příslušné nesmyslné vládní novely. To zatím reálné není a za nedodržení kritérií je tam výrazný postih,“ konstatoval Radim Machů z Hostětína na Bojkovicku, který vyrábí bio mošt z ekojablek.
Proto zemědělcům podle všeho příliš nepomůže ani další interpelace, která byla již podaná na premiéra Fischera a i do příslušného výboru Evropské komise v Bruselu. „I kdybychom byli úspěšní, pro nás to už prakticky nic neznamená právě proto, že jsme žádosti museli stáhnout,“ doplnil Miklas.
Ekologické zemědělství není nic snadného. Většina z takto postihnutých sadařů se pouštěla do práce s nadšením a ideály, jejich dnešní názory s tím však ostře kontrastují. „Jsem strašně zklamaný. Čert mi byl takové trápení dlužný. Kdybych věděl, že to tak dopadne, nikdy bych do toho nešel,“ podotkl Karger.

Zdroje: Denik.cz,  www.agris.cz, 24.6.2009