Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Výsledky soutěže Vesnice roku 2008

16/09/08
smf

Vítězem 14. ročníku soutěže Vesnice roku 2008 se stala obec Lidečko. Z droj: www.mmr.cz
 

Vyhlášení výsledků soutěže Vesnice roku 2008
Vítězem 14. ročníku soutěže Vesnice roku 2008 se stala obec Lidečko. Její starosta Vojtěch Ryza převezme prestižní ocenění na slavnostním předání pořádaném v jeho obci. Kromě hrdosti na čestný titul Vesnice roku 2008 získá obec do rozpočtu na příští rok od ministerstva pro místní rozvoj dotaci z programu Podpora obnovy venkova ve výši 2 milionů korun.
 

Na druhém místě se v soutěži umístila obec Pikárec, zastoupená  starostou Františkem Brožou. Pomyslná stříbrná příčka vylepší obecní rozpočet v dalším roce o 1,9 mil. Kč.
 
Ocenění třetí nejlepší obce v České republice si vybojovala obec Malenice v čele se starostou Josefem Bláhovcem. Pozice je honorována příspěvkem do rozpočtu obce ve výši 1,8 mil. Kč.
 
Dále se komise rozhodla udělit speciální cenu celostátní hodnotitelské komise soutěže Vesnice roku – Koláčovou cenu komise (za nejlepší domácí koláče),kterou získala obec Poniklá.
„Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je příležitostí ke zviditelnění venkova a důkazem toho, že aktivní účast občanů na obnově a rozvoji své obce přináší velmi konkrétní výsledky. Nejedná se pouze o finanční bonus, s nímž je vítězství spjato. Jde také o příležitost ukázat rozmanitost a pestrost života mimo město a vyzdvihnout význam venkova," uvedl ministr Jiří Čunek.
 
Oficiální vyhlášení podmínek soutěže pro rok 2008 proběhlo 4. března 2008. Příjem přihlášek do soutěže byl ukončen 30. dubna 2008 a přihlásilo se 309 obcí ze 13 krajů. Hodnocení krajských kol proběhlo v průběhu května a června 2008. Výsledky krajských kol jsou k dispozici na webových stránkách soutěže. Do celostátního kola postoupily obce ze všech 13 krajů ČR. Celostátní hodnotitelská komise navštívila v termínu od 1. do 7. září 2008 postupně všechny krajské vítěze a na svém zasedání dne 14. 9. 2008 zvolila vítěze a nositele titulu VESNICE ROKU 2008.
 
Vyhlašovatelé soutěže jsou Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Spolupracující úřady a organizace jsou Kancelář prezidenta ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo kultury ČR, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Folklorní sdružení ČR.
 
 
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Samostatné oddělení komunikace MMR ČR
Staroměstské nám. 6
110 15 Praha 1
Tel.: +420 224 861 126
E-mail: tiskove@mmr_cz
Web: http://www.mmr.cz/

Zařazeno v Aktuality, Obce a venkov