Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ing. Petr Šilar k navrhovaným protestním akcím zemědělců

13/10/08
smf

Vyjádření Ing. Petra Šilara, radního Pardubického kraje k navrhovaným protestním akcím zemědělců. Autorka: Magdalena Navrátilová, redaktorka Deníku Svitavsko

Pane radní, včera Agrární komora odvolala protestní akce. Jaký máte na celou situaci názor?
 
 Přiznám se, že jsem byl rozhodnut  podpořit tuto akci zemědělců přímo v Ústí nad Orlicí. Nevím totiž jak jinak vyjádřit obrovské zklamání  z postoje vlády a ministra zemědělství k navrhovanému rozpočtu pro příští rok. Myslím si, že připravované protesty byly  důsledkem  špatného návrhu financování pro naše zemědělce. Doufám, že písemný příslib premiéra bude naplněn při změně rozpočtu ve sněmovně.
Vždyť ,ale zemědělci nejsou na tom tak špatně. Měli po dva roky dobrou úrodu, nebylo sucho, ani povodně …?
To říká ten, který neví jak je důležité podporovat naše zemědělství a zemědělce. Jsou nejen „výrobci“ potravin pro naši společnost, ale především hospodáři v naší krajině. Bez nich by venkov nemohl existovat.  A proto si zaslouží podporu v rámci konkurence v celé Evropě. Chtějí jenom to co jim bylo slíbeno od vlády. Jak potom mohou zvládat tlak ostatních zemědělců a obchodních řetězců z ciziny?
 
Mohou nějak pomoci zemědělcům krajské „vlády“ ?
 
Bohužel nemáme jakoukoliv možnost ovlivnit  celostátní politiku v zemědělství. Tato starost leží především  na bedrech ministerstva zemědělství a na poslancích, jaké připraví zákonné normy.   Já  se pouze  připojuji k oprávněnému protestu našich zemědělců a budu se snažit o další spolupráci v rámci přípravy projektů „Obnovy venkova“, které se týkají nejenom zemědělců, ale všech lidí na venkově.
 
 
Ing Petr Šilar    
radní Pardubického kraje, zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov
 
Otázky kladla Magdalena Navrátilová, redaktorka  Deníku Svitavsko