Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K programům z PGRLF

04/08/09
smf

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) v rámci nových programů, které mají pomoci krizí postiženým zemědělcům a potravinářům, dosud schválil úvěry za více než půl miliardy korun. Zdroj: www.agroweb.cz
 

Rozpaky nad programy
 Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) v rámci nových programů, které mají pomoci krizí postiženým zemědělcům a potravinářům, dosud schválil úvěry za více než půl miliardy korun. Uvedl to tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Na tuto podporu vláda vyčlenila finanční pomoc v celkové výši 2,6 miliardy korun. Podle některých zemědělců však tyto podpůrné programy zatím nesplnily jejich očekávání.

Tajemník představenstva PGRLF Vladimír Suchý upřesnil, že podle posledních informací fond eviduje v rámci nových programů kolem 190 žádostí o podporu. V programu Provoz žádají zemědělci o podporu úvěrů v celkové výši přes 920 milionů korun. Schváleno je zatím 97 žádostí, přiznaná dotace činí 25,174 milionu korun. Zamítnuto jich bylo pět. V programu Zpracovatel – Provoz zájemci zatím podali 17 žádostí na úvěry v celkové výši 554,9 milionu korun, z toho byly tři již zamítnuty. Stát by tyto úvěry měl podpořit celkem 6,62 milionu. Důvodem dosud zamítnutých žádostí byla podle Suchého většinou nevyhovující ekonomika podniku. „Zatím nevyřízené žádosti lze pak rozdělit na dvě skupiny. Do první spadají žadatelé, kteří žádají o úvěr u banky, s níž fond ještě nemá uzavřenou dohodu o spolupráci. Další jsou ti, kteří ještě nedodali všechny potřebné podklady,“ vysvětlil. Třetí podpůrný program, a to podpora krátkodobého financování, je podle něj ve stádiu veřejného výběrového řízení pro poskytovatele této služby. „Z důvodů dlouhých zákonných lhůt pro toto řízení využije PGRLF pro překlenutí tohoto časového úseku zkrácené výběrové řízení, aby mohl tento podpůrný program zemědělské veřejnosti nabídnout začátkem srpna,“ sdělil ministr zemědělství Jakub Šebesta. O dotaci na úvěry v rámci protikrizových programů mohou rolníci žádat do konce roku 2010. Státní podpora se vztahuje na provozní úvěry, které zemědělci či zpracovatelé uzavřou s některou z bank, s nimiž fond podepsal smlouvu o spolupráci. Zatím ji má podle Suchého uzavřenou s devíti bankami a s dalšími ještě jedná.
„Průběžné výsledky spuštěných podpůrných programů ukazují, že jde o účinnou pomoc, kterou zemědělci v době ekonomických problémů využívají a zároveň oceňují pozitivní vliv této podpory,“ uvedl ministr. Tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek řekl, že programy již fungují a farmáři se do nich zapojují. Uvítali by však také prodloužení podpůrného programu Půda, který letos končí. Také některé z bank potvrdily zájem prvovýrobců o provozní úvěry se státní garancí. „Zájem o nové programy sice je, ale čekali jsme, že bude daleko větší,“ poznamenal Suchý. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba uvedl, že tyto programy však nesplnily očekávání komory, navíc se realizují velmi pomalu. „Zaráží mě, že zatím je vyřešeno jen asi kolem poloviny žádostí,“ poznamenal předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský. Veleba míní, že o tyto podpory nezažádalo tak významné procento zemědělců, jak původně předpokládali. Odůvodnil to tím, že kvůli hospodářské krizi jsou banky opatrnější a na schvalování úvěrů kladou velmi přísná pravidla. Podle předsedy Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Zdenka Koubka to jsou pro mnohé podniky nesplnitelná kritéria. „Je to otevřená náruč, kterou však nemohou využít,“ konstatoval Koubek. Na druhou stranu se i farmáři obávají při současných nízkých výkupních cenách komodit přistupovat k dalším závazkům. „V době, kdy cena řepky je kolem 5500 korun za tunu, ječmene na úrovni 1800 korun a prohlubují se problémy v oblasti produkce mléka, zemědělci se obávají dalšího zadlužení,“ dodal Jirovský s tím, že navíc řada rolníků má zelené úvěry a ty budou muset vypořádat jako první.
Zdroj: www.agroweb.cz, autor: Fialová Zuzana (3.8.2009)