Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kladrubský hřebčín se stamiliónů nedočká

15/06/09
smf

Ministerstvo zemědělství nemá dost peněz na doplacení projektu, který je pro přilákání turistů do hřebčína nesmírně důležitý. Zdroje: www.Ekolist.cz,  www.agris.cz, 12.06.2009

Kladrubský hřebčín se stamiliónů nedočká
Sen o dotaci stamiliónů korun na vybudování zázemí pro turisty se rozplynul ve Státním hřebčíně v Kladrubech nad Labem na Přeloučsku. Ministerstvo zemědělství nemá dost peněz na doplacení projektu, který je pro přilákání turistů do hřebčína nesmírně důležitý.
Od roku 2007 je díky chovu starokladrubských koní vyšlechtěných z koní starošpanělských kandidátem na prestižní seznam UNESCO. Bohužel je nyní rozsáhlý areál s desítkami objektů v katastrofálním stavu.
„V současné ekonomické situaci nemá ministerstvo zemědělství finanční prostředky na dofinancování 60 procent nákladů. Peníze z Regionálního operačního programu do Kladrub proto nepůjdou,“ uvedl důvody ministerských škrtů hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).
Bez zázemí pro turisty, které chce přilákat, se však hřebčín jen stěží obejde. Nabízí sice prohlídky hřebčína či vyjížďky v kočárech, ale pokud by turisté chtěli v areálu poobědvat nebo přenocovat, žádnou možnost nemají.
Podle Martínka se hřebčín zaměří na modernizaci zázemí pro chov koní. Podle hejtmana je nyní nutné aspoň zachránit hřebčín, protože je v havarijním stavu. O peníze z takzvaného Integrovaného operačního programu by přijít neměl. Jde zhruba o tři sta miliónů korun.

Zdroje: www.Ekolist.cz, www.agris.cz, 12.06.2009