Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Stanovisko ke kritické situaci v zemědělství

09/02/09
smf

Stanovisko územní organizace ZS v Ústí nad Orlicí a Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí Ke kritické situaci v zemědělské prvovýrobě a potravinářském průmyslu. Zdroj: www.apic-ak.cz
 

Stanovisko územní organizace ZS v Ústí nad Orlicí a Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí

Ke kritické situaci v zemědělské prvovýrobě a potravinářském průmyslu.
 
Územní organizace Zemědělského svazu v Ústí nad Orlicí na svém jednání dne 22. 1. 2009 plně podpořila otevřenou výzvu OAK Brno a ZS Brno z 19. 1. 2009 a k této výzvě podává vrcholným orgánům těchto institucí náměty pro jednání s vládou.
 
A. Mezi příčiny krizového stavu patří zejména:
  1. Propad realizačních cen zemědělských komodit hluboko pod hranici výrobních nákladů.
  2. Trvale neudržitelný růst nákladů zemědělské prvovýroby a zpracovatelského průmyslu (hnojiva, chemie, energie, daně z pozemků …).
  3. Nenávratnost investic vkládaných do modernizace za účelem snížení nákladů zaměřených zejména na zvýšení produktivity práce.
  4. Přetrvávající a prohlubující se nerovnoprávné a nekonkurenční prostředí v prostoru společné zemědělské politiky EU mezi zeměmi původní EU-15 a novými členy EU. Toto nerovnoprávné prostředí se projevuje zejména růstem protekcionářství a podpoře narůstající zemědělské produkce v zemích EU-15, která jde na vrub trvalého poklesu zemědělské produkce nových členských zemí EU.
 
B. K nápravě tohoto kritického stavu požadujeme uplatnit pro jednání s vládou i v souvislosti s českým předsednictvím EU tyto podněty:
  1. Docílení co nejužšího sblížení podnikatelského prostředí v zemědělské prvovýrobě a potravinářském průmyslu se zeměmi EU-15.
  2. Zabránit protekcionářství v prostředí uplatňované zemědělské politiky EU.
  3. Legislativně ošetřit negativní vliv vyplývající z dominantního postavení a chování obchodních řetězců vůči domácím prvovýrobcům a zpracovatelům.
 
C. K okamžitému řešení kritické situace navrhujeme pro jednání řešení těchto námětů:
  1. Zabránit rozpouštění státních hmotných rezerv, případně intervenční nákup na vlastní trh v době propadu cen zemědělských komodit.
  2. Urychleně řešit k pokrytí nedostatku provozních prostředků zemědělské prvovýroby a českého mlékárenství přístup k provozním úvěrům s garancí a dotací úroku.
  3. Poskytnout garance k prodloužení splatnosti investičních úvěrů, na které je v dotačních podmínkách vázána ztrátová produkce nebo tyto podmínky změnit (mléko, posklizňová úprava skladování zrnin a olejnin, vepřové, drůbeží a hovězí maso).
  4. Tlačit na podporu exportu potravin a zemědělských komodit českého původu v rámci humanitárních akcí a vývozu do zemí mimo EU.
  5. Zavést platby na dojnici za poskytování údajů o užitkovosti plnění zásad welfare o nákladovosti výroby a statistických údajů apod. (Prověřit, zda tyto platby ve výši 140 eur/dojnici jsou v některých státech poskytovány a z jakých zdrojů).
  6. Přehodnocení přímých plateb v souvislosti s kompenzačními platbami na mléko.
  7. Zrušit novelu zákona o daních z příjmu podle zákona č. 586/1992 Sb. vztahujících se k novele č. 2/2009, § 26, písmene e týkajících se odpisů dojnic a chovného stáda. Tato novela je uplatněna zpětně k roku 2008.
  8. Opětovně zavést školní mléko.
  9. V rámci EU posoudit návrh plošného znovuzavedení půdy do klidu k utlumení zemědělské produkce a omezení tvorby přebytků.
  10. Opustit defenzivní politiku České republiky, která vede ke zvyšování nerovných podmínek se státy EU-15.
  11. Zintenzivnit kontroly potravin v obchodních řetězcích a kvalitu dovozu výrobních surovin pro potravinářské účely a s výsledkem seznamovat veřejnost.
  12. Podpořit značení a propagaci českých potravin a legislativně ošetřit jejich povinný podíl v tuzemské obchodní nabídce spotřebitelům. Důsledně na českém trhu kontrolovat značení potravin o zemi původu a jejich skladbě v souvislosti s příslušnou legislativou.
  13. Předložit požadavek na zveřejnění rozsahu podpor a úlev, kterým se dostává zemědělcům v EU v souvislosti s rozpočtem EU a z národních zdrojů (odvody zdravotní a sociální pojištění zaměstnanců, zelená nafta aj.).
 
D. V případě nepřijetí argumentů nebo odmítnutí jednání připravit protestní akci před MZe v době českého předsednictví EU společně se zemědělci dalších zemí EU.
Při všech jednáních, zejména však v prezentaci k médiím, používat pouze pozitivní věcnou argumentaci o rozsahu krize a diferenciaci v podmínkách EU. Zvrátit fakt, že většina veřejnosti nás vnímá jako skupinu podnikatelů, kterým vadí vše, pořád něco chtějí, a když to dostanou, ještě toho mají málo. Vše je třeba opatřit argumenty a použít pouze ty, které veřejnost pochopí a v závěru se proti zemědělcům neobrátí. Členské organizace požadují na nevládních organizacích přehled o naplnění a užití Fondu na podporu mléka.
V Ústí nad Orlicí 22. ledna 2009
Ing. Oldřich Žďárský
předseda AK předseda AK Ústí nad Orlicí
Ing. Oldřich Vašina
předseda ZS Ústí nad Orlicí