Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministr mezi evropskými zemědělci 

14/02/09
smf

Ve čtvrtek odpoledne ministr Gandalovič téměř dvě hodiny diskutoval s více než stovkou zástupců nevládních zemědělských organizací celé „Sedmadvacítky“ sdružených v COPA-COGECA. Zdroje: www.mze.cz, www.apic-ak.cz
 

Gandalovič diskutoval v centru evropských zemědělských nevládních organizací

Řešení krize v zemědělském sektoru, budoucí podoba i funkce Společné zemědělské politiky, jednání WTO a bilaterální dohody mezi Společenstvím a významnými hráči na světovém trhu z pohledu liberalizace evropského zemědělství, ale i vysoké standardy pohody zvířat v souvislosti s konkurenceschopností. Ve čtvrtek odpoledne ministr Gandalovič téměř dvě hodiny diskutoval s více než stovkou zástupců nevládních zemědělských organizací celé „Sedmadvacítky“ sdružených v COPA-COGECA.
 
Po krátké prezentaci zemědělského programu předsednictví ministr Gandalovič odpovídal na horké půdě COPA-COGECA na otázky zástupců národních nevládních agrárních organizací. Někteří farmáři žádali větší regulace nebo požadovali zvýšení intervenční ceny obilí. Gandalovič zdůraznil, že není ambicí českého předsednictví znovu otvírat těžce uzavřené kompromisní dohody v rámci Health Checku, a tím dal jasně najevo, že bude obhajovat skutečně Společnou zemědělskou politiku.

Dalším tématem diskuse byla budoucnost přímých plateb po roce 2013 a vytvoření srovnatelných podmínek pro zemědělce všech 27 států Evropské unie. Ministr Gandalovič jasně deklaroval, že zájmem předsednické země je nedovolit protekcionistická řešení jednotlivých států, ale najít řešení společné pro celou Sedmadvacítku. Záměr podnítit členské státy k hledání jednoduššího a srovnatelnějšího mechanismu distribuce přímých plateb jde ruku v ruce i s nutnou změnou v chápání zemědělství v očích evropských daňových poplatníků. Pojetí zemědělské činnosti nejen jako zajištění dostatku kvalitních potravin, ale také jako zabezpečení veřejné služby – péče o půdu, krajinu a životní prostředí, rozvoj a zvýšení kvality života ve venkovských oblastech – a tento požadavek je v různých členských státech srovnatelný, i když se uskutečňuje jinými nástroji.

Diplomatické faux pas

 
V dopise zaslaném 11.2.2009 na adresu:
Vážený pan
Jean-Michel Lémetayer
president
COPA
61 Rue de Trèves
1040 Brussels
píše Jan Veleba, prezident  AKČR a viceprezident této evropské nevládní zemědělské organizace vysvětlení, proč se nezúčastní  jednání Presidency COPA, které se v Bruselu koná ve dnech 12.-13. února 2009 a na kterém budou mimo jiné ministrem zemědělství České republiky panem Petrem Gandalovičem představeny také priority předsednictví ČR v Radě EU pro oblast zemědělství.
Jako viceprezident těchto nevládních evropských organizací se spolu  s dalšími evropskými farmáři těchto jednání Jan Veleba samozřejmě vždy účastní. Tentokrát po nich následuje neoficielní část, pokračující na české ambasádě a právě tam jsou zřejmě  nečlenové ODS, (Agrární komora je nepolitická organizace, založená podle zákona o komorách, kde je na 103 tisíc zemědělců sdruženo bez důrazu na členství v jakékoliv straně) nežádoucí. Jan Veleba za AKČR nebyl na setkání s evropskými farmáři pozván jak českou velvyslankyní v EU Milenou Vicenovou, tak českým ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem, nyní v roli předsedající země.
Toto faux pas na diplomatické úrovni Jan Veleba v dopise včera vysvětlil Jean-Michel Lémetayerovi, presidentu COPA , aby jej omluvil z jednání a následných akcí, na něž není zván.
Sekretariát AKČR