Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Dojde ke snížení dotací farmářům v USA?

09/03/09
smf

Nový americký prezident Barack Obama chce prosadit snížení přímých dotací zemědělcům, kteří nejsou na těchto příjmech závislí. Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Prezident Obama chce omezit dotace farmářům

Nový americký prezident Barack Obama chce prosadit snížení přímých dotací zemědělcům, kteří nejsou na těchto příjmech závislí. 
(lid) – Americký prezident Barack Obama chce skončit s vyplácením přímých plateb velkým zemědělským podnikům, které nejsou podle jeho názoru na těchto příjmech závislí. Celkový objem přímých plateb vyplácených farmářům ročně představuje sumu přibližně ve výši 5,2 miliardy amerických dolarů. Z celkového ročního státního rozpočtu USA experti z Bílého domu identifikovali jako neefektivní dotační platby ve výši 2 miliard amerických dolarů, uvedl prezident Obama v tomto týdnu na zasedání amerického Kongresu ve Washingtonu.
Na základě odhadů Ferda Hoefnera z National Sustainable Agriculture Coalition Obama dospěl k rozhodnutí vypracovat návrh na snížení horní hranice pro garantované přímé platby. Podle informací Agra Europe London je snížení celkové částky přiližně o polovinu momentálně předmětem diskuse, uvedla agrární informační služba ernaehrungsdienst.de. Již Obamův předchůdce Georgie W. Bush se snažil všechny dotační platby pro farmáře shrnout do jednoho komplexního balíku, který by neměl za rok přesáhnout hodnotu 250 000 dolarů, jeho snahy ale zcela zkrachovaly.
Obama will Subventionen kürzen
[cit. 2008-02-27], www.animal-health-online.de