Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ke kontrole podmíněnosti v roce 2011

09/04/10
smf

Nově budou kontrolovány například požadavky na uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh, zákaz používání některých léčiv pro hospodářská zvířata či dodržování pravidel prevence nákaz hospodářských zvířat.  Zdroj: Mediafax

Podmínky pro zemědělské dotace se v příštím roce zpřísní
 
      Další dva státní kontrolní orgány – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) budou od příštího roku kontrolovat zemědělce v ČR. Mediafaxu to ve středu potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.
     Od roku 2011 se totiž rozšíří dosavadní podmínky pro výplatu zemědělských dotací o dalších sedm evropských nařízení a směrnic, z nichž některé spadají do kompetence orgánů, které do současné doby hospodaření zemědělců ještě nekontrolovaly. Nově budou kontrolovány například požadavky na uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh, zákaz používání některých léčiv pro hospodářská zvířata či dodržování pravidel prevence nákaz hospodářských zvířat.
    Součástí kontrol bude také dodržování zásad bezpečnosti potravin. Ty má kontrolovat nově SZPI, používání léků zase ÚSKVBL. V současné době je navrženo 44 nových takzvaných kontrolních bodů, z nichž některé považují zemědělci za nadbytečné. Jedním z nich je podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Jaroslava Šebka nová povinnost registrace provozovatele potravinářského podniku u SZPI.
    Zemědělci jako výrobci surovin k výrobě potravin přitom již registrováni jsou. Kdo ale nebude také registrován u SZPI, riskuje, stejně jako při nesplnění jiných povinností podmiňujících výplatu dotací, správní řízení a odebrání části finančních podpor. „Od nového roku tak budou zemědělci kontrolováni jako potravinářské podniky,“ podotýká Šebek.
     Rozporů o míře nových kontrol je přitom celá řada. Podle náměstka ministra zemědělství pro životní prostředí Jiřího Urbana ale není navrhovaný výčet 44 nových kontrol konečný a může se ještě měnit. „Jsou dvě cesty – buď bude kontrolních bodů více a každý z nich nebude mít menší dopad do dotací, nebo jich bude méně a dopad do případného krácení dotací bude větší,“ podotýká Urban.
    Podle legislativy EU musí nicméně státní dozorové orgány zkontrolovat minimálně jen jedno procento podnikatelů. „Zejména v případě, bude-li se jednat o rizikové podniky,“ naráží náměstek na výtku, že zemědělci budou posuzováni jako potravinářští výrobci.
   Ani rokem 2011 nekončí nárůst kontrolovaných povinností tuzemských zemědělců. Třetí a závěrečná etapa zpřísnění kontrol jejich hospodaření nastane v roce 2013, kdy se kontroly rozšíří o další tři evropské směrnice zaměřené na dobré životní podmínky zvířat.
Zdroj:   Mediafax    autor:     Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz