Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K situaci v Hřebčíně Kladruby

23/04/10
smf

Transformací hřebčína se bude vláda zabývat na některém ze svých příštích jednání. Zdroj:  ČT24.cz

Hřebčín v Kladrubech by měl projít transformací
   Ze státního podniku hřebčín Kladruby by se měla stát příspěvková organizace, takové je doporučení ekonomických ministrů, které dnes po poradě předali ke zvážení vládě. Návrh vyvolal ovšem vlnu kritiky a také obavy, aby se potom tato národní památka postupně nerozprodala. Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem je bez peněz dlouho, na výplaty si musel půjčit již v loňském roce. Rada Pardubického kraje ze špatného stavu obviňuje zřizovatele, tedy ministerstvo zemědělství, které podle ní zanedbalo přípravu hřebčína na čerpání evropských dotací.
   Ve vedení nejstaršího hřebčína na světě se v poslední době vystřídalo hned několik lidí stejně jako ve vedení ministerstva zemědělství, které hřebčín spravuje. Co však zůstává, jsou obavy o budoucnost národního klenotu. Hřebčín totiž chátrá, o stamilionové dotace usiluje marně už řadu let. "Naši koně jsou skutečně nádherní a ve světě jsou velmi žádaní. Proto by si zasloužili podstatně lepší podmínky. Mnohdy je nám trochu stydno," uvedl ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jan Höck. Aby mohl hřebčín žádat o peníze z Evropské unie, musí se transformovat ze státního podniku na příspěvkovou organizaci. Změnu navrhlo Ministerstvo zemědělství. "Ten návrh prošel a na jednání vlády byl doporučen," potvrdil mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Petr Vorlíček.
    Změna právní subjektivity hřebčína, má ale i svoje odpůrce. "Je to ověřené 430 lety existence hřebčína. Od samého začátku byl hřebčín státní," prohlásil Jiří Dušek z občanského sdružení CES. Odpůrci transformace hřebčína se totiž obávají toho, že by mohl být v budoucnu vytunelován. "Začne se rozprodávat s tím, že se řekne se co je zbytné a co je nezbytné. To zbytně se dá vládě k podpisu a nechá se to prodat," dodal Jiří Dušek. Ministr zemědělství Jakub Šebesta však již letos v březnu takové úvahy rozhodně popřel: "Je téměř nemožné, že by odtud někdo majetek vyvedl."
 
Transformací hřebčína se bude vláda zabývat na některém ze svých příštích jednání.
21.4.2010    zdroj: ct24.cz