Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nákup zemědělské půdy

18/05/10
smf

Co musíte udělat, když chcete k nákupu využít bankovních služeb? Zdroj: Plzeňský deník, 17.5.2010, autor BLANKA KADLÍČKOVÁ

Plánujete nákup zemědělské půdy? Banky vám vyjdou vstříc
Zemědělská půda je základní výrobní prostředek každého podnikatele v agrárním sektoru. Zájem o její pořízení stále narůstá. Co musíte udělat, když chcete k nákupu využít bankovních služeb?
Podnikatelé a zemědělské podniky zvažující nákup půdy by měli ze všeho nejdříve zahájit jednání s bankou a zjistit, zda a za jakých podmínek je toto financování možné. Pro účely posouzení bonity klienta se bance předkládají ekonomické výkazy za dvě až tři ukončená účetní období. Na základě analýzy předložených podkladů banka připraví nabídku financování a stanoví nejvyšší možnou výši úvěru.
 
Úvěrový rámec
 
Velkou výhodou je poskytování úvěrových rámců na nákup orné půdy s platností například na jeden rok (banky nabízejí tento produkt již běžně). Z rámce je poté možné postupně čerpat jednotlivé úvěry podle toho, jak jsou uzavírány kupní smlouvy na pozemky. Úrokovou sazbu lze volit fixní nebo variabilní s pravidelnou aktualizací, například čtvrtletní. Banky nabízejí různé doby fixace úrokové sazby, většinou od tří do deseti let. Rozpětí úrokových sazeb se v současné době pohybuje od pěti do osmi procent. Úvěry na nákup půdy fungují na principu klasických hypotečních úvěrů. Jedná se o dlouhodobé úvěry se splatností až dvacet let, přičemž příjemce finančních prostředků ručí většinou přímo nakupovanou půdou. Úvěrem je možné financovat půdu soukromou i státní. Jakmile má podnikatel v zemědělství zajištěno financování investičního záměru, měl by oslovit samotné vlastníky pozemků. Pro prvotní kontakt podniky využívají takzvané nabídkové dopisy, které rozešlou majitelům a ve kterých vyjádří zájem pozemky odkoupit. Konkrétní podmínky obchodu se většinou domlouvají následně, tedy až tehdy, kdy vlastník projeví zájem pozemky opravdu prodat.Právě tato fáze bývá při nákupu orné půdy časově nejnáročnější. Některá jednání trvají i měsíce a ani pak nemusí skončit dohodou. Majitelé nejsou vždy ochotni pozemky prodat, mohou požadovat neúměrně vysokou cenu, pozemky mohou být součástí nevyřešených dědických sporů a podobně.
 
Sepsání smlouvy
 
V případě, že jednání o prodeji je úspěšné, následuje sepsání kupní smlouvy. I tady může být zemědělci nápomocna banka, která má k dispozici šablony kupních smluv, případně poskytne i další rady. Důležitou součástí kupní smlouvy – vedle ostatních povinných náležitostí – je také ujednání o úhradě kupní ceny.Poskytnutí úvěru bývá podmíněno použitím vlastních zdrojů ve výši zpravidla deseti až dvaceti procent, které se hradí při podpisu kupní smlouvy. Zbývající část se platí v pevně sjednané lhůtě přímo z úvěru.Postup úhrady kupní ceny a na ni navazující převod vlastnictví má být ve smlouvě přesně popsán. Originál kupní smlouvy spolu s listy vlastnictví k nakupovaným pozemkům předkládají zemědělci bance ještě před vyhotovením úvěrových a zajišťovacích smluv.Většina bank požaduje také doložení tržního ocenění na zastavované pozemky, a to buď před, nebo po čerpání úvěru. Tržní ocenění vyhotovují odhadci, bankovní nebo externí.Dalším z kroků je podepsání úvěrové dokumentace, jejíž součástí jsou zástavní smlouvy na pozemky. Po splnění podmínek stanovených úvěrovou smlouvou lze úvěr čerpat.
 
Pomůžou i dotace
 
Zemědělští podnikatelé mají v současnosti opět možnost využívat u úvěrů na nákup zemědělské půdy i dotaci úrokové sazby od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Od konce minulého roku funguje program s názvem „Podpora nákupu půdy“, který definuje podmínky, za nichž lze získat tuto dotaci.
  Z velké části se shoduje s již ukončeným programem „Půda“. Na rozdíl od původního programu zde však výše dotace není pevně dána.Vypočte se dle stanoveného vzorce až na základě vybraných finančních ukazatelů a pohybuje se v rozmezí od jednoho do tří procent.Liší se také lhůta vyplacení dotace – nekryje se s dobou trvání úvěru, ale je kratší.Program se i přesto snaží zpřístupnit bankovní úvěry širšímu spektru zemědělců a podat spolu s bankami pomocnou ruku při investování do stability zemědělských podniků.
 
Co možná nevíte o fondu zemědělské půdy v České republice
 
Vlastnictví zemědělské půdy je v České republice velmi roztříštěné. Na 3,5 milionu hektarů zemědělské půdy připadají téměř tři miliony vlastníků. Víc než dvě třetiny plochy tvoří půda orná. j Jen zlomek z nich na půdě skutečně hospodaří, zbytek ji pronajímá. j Z hlediska zemědělských podniků to znamená, že více než 90 procent obhospodařované plochy mají pouze v nájmu a ve vlastnictví pak jen malou část. j V současné době proto hlavní investiční aktivita zemědělců směřuje k nákupu orné půdy. j Vede je k tomu jak obava ze zvyšujícího se nájemného, případně z úplné výpovědi nájemní smlouvy, tak také očekávaný růst tržních cen pozemků, který by v budoucnu znemožnil koupi těchto pozemků do vlastnictví.
Zdroj: Plzeňský deník, 17.5.2010, autor BLANKA KADLÍČKOVÁ