Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Spor ochránců přírody se zemědělci

30/06/10
smf

Do ostrého sporu se dostali ochránci přírody a zemědělci na Olomoucku. Zdroj: Televize Prima

Spor ochránců přírody se zemědělci

 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
——————–
Do ostrého sporu se dostali ochránci přírody a zemědělci na Olomoucku. Na začátku byla ekologická katastrofa. Jed na hubení hrabošů zabil na 1700 chráněných racků. Ekologové chtějí tento prostředek na hubení úplně zakázat. Zemědělci jsou ale rázně proti. Jinou látku na hraboše prý nemají.
 
Zuzana GLACOVÁ, redaktorka
——————–
To jsou záběry z letošního dubna. Stovky racků umírají po požití jedovaté látky dlouhou a bolestivou smrtí. Podle České inspekce životního prostředí ale za to nenese nikdo zodpovědnost.
 
Radek PALLÓS, ředitel České inspekce životního prostředí Olomouc
——————–
My jsme prověřili několik objektů, nepovedlo se nám zjistit, že by některý z nich nesprávně aplikoval laminat micro nebo respektive nějaký jiný přípravek s účinnou látkou bromadiolon.
 
Zuzana GLACOVÁ, redaktorka
——————–
Vedení inspekce zahájilo správní řízení, které má používání chemických látek v okolí chráněné krajinné oblasti omezit. A ještě dále jsou samotní ochránci.
 
Michal SERVUS, vedoucí CHKO Litovelské Pomoraví
——————–
Budeme pokračovat v postupu tak, aby došlo k vyjasnění, zda vůbec tuto látku v České republice používat nebo ne.
 
Zuzana GLACOVÁ, redaktorka
——————–
Zásadně proti zákazu chemických látek s bromadionolem jsou ale zemědělci. Podle nich neexistuje žádná jiná účinná látka v boji proti hrabošům a ročně by na poničené úrodě přicházeli o statisíce.
 
Miloš PORČ, ředitel olomoucké Agrární komory
——————–
Tak to vyjde na 600 tisíc korun ztráty pro ten podnik. Nechat hraboše volně působit, by bylo daleko horší možná v budoucnu a při větší kalamitě, než to co se stalo s těma rackama.
 
Zuzana GLACOVÁ, redaktorka
——————–
O tom, jestli nakonec dojde k omezení používání látek, alespoň u chomoutovského jezera na Olomoucku má rozhodnout Česká inspekce životního prostředí do dvou měsíců.
Zuzana Glacová, televize Prima , 28.6.2010