Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Změna DPH a zemědělství

04/10/10
smf

Růst DPH u potravin vidí jako svoje existenční ohrožení i zemědělci. Autor: Jiří Vavroň , 4.10.2010, zdroj: Pravo.novinky.cz

Změna DPH by zdražila potraviny
     Šéf Agrární komory: Vyšší daň i energie sníží konkurenceschopnost zemědělců. Růst snížené sazby daně z přidané hodnoty, které zamýšlí od roku 2012 Nečasova vláda, se promítne do růstu cen potravin. Současně může přivést do potíží řadu českých zemědělců. Snížená sazba daně z přidané hodnoty, kterou v současnosti platíme ve výši deseti procent u potravin, ale i léků, nových bytů, veřejné dopravy, knih a kterou vláda zamýšlí zvýšit o šest až sedm procent, by se mohla do ceny potravin promítnout asi polovinou, tedy zhruba třemi procenty, potvrdil ve včerejším diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).
   A to i přesto, že ceny na trhu potravin drží na rozumné hladině konkurence zejména velkých prodejních řetězců. Nečasova vláda plánuje zvýšení DPH jako součást penzijní reformy, aby stát mohl nahradit výpadky příjmů, kdyby se současně snížila základní sazba DPH z 20 na 19 procent a firmám by klesly odvody na sociální pojištění o 3,5 procenta. Chybějící peníze by měly být nahrazeny právě růstem snížené sazby DPH.
     Penzijní reforma, která vyžaduje podporu většiny společnosti, se tak v českém pojetí stává spíše strašákem a budí ještě předtím, než vůbec začala, nesouhlas, upozorňují vládu politologové.
     Růst DPH u potravin vidí jako svoje existenční ohrožení i zemědělci. Pokud se v jeden okamžik sejde zvýšení DPH a zvýšení cen elektrické energie, může to u řady zemědělských výrobců podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby vyvolat vážné problémy a snížit jejich konkurenceschopnost. Že ceny půjdou nahoru, to potvrdil i viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Petr Vyhnálek. Kromě růstu daně totiž obchodní řetězce musejí zohlednit také očekávané zdražení energií a své už nyní nízké prodejní marže.
     Už dnes se do republiky dováží polovina spotřeby vepřového masa, uvedl v reakci na slova ministra zemědělství Jan Veleba. Další zvyšování dovozů potravin by znamenalo podle expertů skutečně vážné ohrožení českého zemědělství. Podle stínového ministra zemědělství a předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika kvůli růstu DPH se zhorší i kvalita potravin. Zemědělci, aby dokázali přes růst DPH uplatnit svoje výrobky na trhu, budou snižovat svoje výrobní náklady, což se může projevit právě na kvalitě, uvedl. „Bude ještě méně masa v párcích a salámech a ještě méně přírodního tuku v máslech,“ řekl v otázkách Václava Moravce Kováčik.
    autor: Jiří Vavroň , 4.10.2010, zdroj: www.pravo.novinky.cz