Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Bude platit v roce 2011 omezení na středně erozně ohrožených pozemcích?

29/07/10
smf

Ministerstvo původně plánovalo, že od roku 2011 budou povinnosti vyplývající z GAEC rozšířeny na erozí středně ohrožené pozemky. Zdroj: MEDIAFAX

Ochrana půdy před erozí by se měla od příštího roku zvýšit
 
  Pokud ministerstvo zemědělství dodrží původní plán rozšířit ochranu zemědělské půdy před erozí, byl by dosavadní režim omezující intenzivní hospodaření povinný na zhruba 40 procentech orné půdy. Mediafaxu to v úterý potvrdil bývalý náměstek ministra zemědělství pro životní prostředí Jiří Urban.
     Jde o dodržování zásad správné zemědělské a environmentální praxe (GAEC), které mimo jiné zakazují zemědělcům pěstovat na pozemcích se sklonem vyšším než sedm stupňů širokořádkové plodiny, například kukuřici. Tyto zásady musí zemědělci v ČR dodržovat od letošního roku, zpřísněný režim se ale týká jen necelých deseti procent erozí velmi ohrožených pozemků.
    Ministerstvo původně plánovalo, že od roku 2011 budou povinnosti vyplývající z GAEC rozšířeny na erozí středně ohrožené pozemky. Do této kategorie podle Urbana v ČR patří zhruba 40 procent orné půdy. „Materiál k tomu je připraven,“ potvrzuje Urban.
     K tomu, aby se tak mohlo stát, je ale třeba novelizovat vládní nařízení o kontrole a dodržování zásad podmíněnosti (cross-compliance). Pokud totiž zemědělci zásady správného hospodaření nedodržují, mohou přijít o část dotací.
     Novela podle informací Mediafaxu prochází v současné době vnitřním připomínkovým řízením na ministerstvu zemědělství, rozšíření zásad GAEC na erozí středně ohrožené půdy ale neobsahuje. Zejména předchozí vedení ministerstva zemědělství totiž nemělo zájem omezovat zemědělské podnikání na značné části orné půdy.
      Ze statistik ministerstva ale vyplývá, že zemědělci v ČR nedodržovali dřívější zásady GAEC v roce 2009 ani v případě erozí silně ohrožených pozemků. Celkem bylo provedeno 599 kontrol, z nichž 75 procent konstatovalo neporušování zásad. Ve čtvrtině případů tak byly zásady GAEC porušovány, přičemž malé porušení, kdy zemědělci přicházejí o jedno procento z dotací, bylo zjištěno v 13,4 procenta případů. V 10,8 procenta kontrol bylo zjištěno střední porušení, což znamená odejmutí tří procent dotací.
     Zásady GAEC v minulosti kontrolovala mise z EU. Ta konstatovala, že zásady nejsou příliš účinné, proto se podmínky správné zemědělské praxe pro letošní rok změnily. Brusel prověřuje podmínky pro dodržování výplat dotací i v současné době. Pokud by EU došla k závěru, že jsou podmínky nastaveny příliš benevolentně, hrozí ČR sankce z Bruselu. Malý podíl půdy, na které zemědělci nesmí pěstovat širokořádkové rostliny, kritizovali v minulosti bývalí poradci exminitra Petra Gandaloviče Michal Pospíšil a Vilém Žák. Ten poukazoval právě na riziko sankcí ze strany EU.
     zdroj: Mediafax, 27.7.2010 
    Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz