Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Novinky v daních z příjmů

19/03/09
smf

Vláda předložila Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o daních z příjmů, který by měl vstoupit v účinnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Zdroj: www.du.cz
 

Novinky v daních z příjmů  
Vláda předložila Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o daních z příjmů, který by měl vstoupit v účinnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Vláda navrhuje zkrátit dobu odpisování hmotného majetku zařazeného v 1. a 2. skupině.
Hmotný majetek zařazený v odpisové skupině 1, který poplatník pořídí v období od 1. ledna 2009 do 30. června 2010, může jeho první vlastník odepsat rovnoměrně bez přerušení do 100 % vstupní ceny za 12 měsíců.
Hmotný majetek zařazený v odpisové skupině 2, který poplatník pořídí v období od 1. ledna 2009 do 30. června 2010, může jeho první vlastník odepsat rovnoměrně bez přerušení do 100 % vstupní ceny za 24 měsíců. Za prvních 12 měsíců uplatní odpisy rovnoměrně do výše 60 % vstupní ceny hmotného majetku a za dalších bezprostředně následujících 12 měsíců uplatní odpisy rovnoměrně do výše 40 % vstupní ceny hmotného majetku.
Odpisy mají být stanoveny s přesností na celé měsíce, a to od měsíce následujícího po splnění podmínek pro odpisování.
Mimořádné odpisy podle uvedeného návrhu nelze uplatnit u hmotného majetku odpisovaného časově podle § 30 odst. 4 a 5 zákona o daních z příjmů.
Technické zhodnocení mimořádně odpisovaného hmotného majetku nezvyšuje jeho vstupní cenu. Zatřídí se do stejné odpisové skupiny jako hmotný majetek, na kterém je provedeno, a odpisuje se individuálně.
To má vliv též na daňovou uznatelnost nájemného u finančního pronájmu mimořádně odpisovaného majetku. Nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku odpisovaného podle výše uvedených pravidel je daňovým nákladem za podmínky, že doba nájmu u hmotného majetku v 1. skupině trvá nejméně 12 měsíců a u hmotného majetku v 2. skupině trvá doba nájmu nejméně 24 měsíců. Ostatní podmínky daňové uznatelnosti nájemného jsou stejné jako u majetku standardně odpisovaného.
Zdroj: Verlag Dashöfer, www.du.cz