Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Podpora protestům zemědělců

01/05/09
smf

Radní Václav Kroutil podporuje protesty zemědělců.Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Radní Václav Kroutil podporuje protesty zemědělců
(29.4.2009)

 Chlumec nad Cidlinovu – Dnešních protestní akcí zemědělců s mottem „Chceme zastavit vybíjení krav“ se zúčastnil také Václav Kroutil, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov. „Není možné před problémy českého zemědělství a venkova strkat hlavu do písku, nechápu jak je možné, že program na podporu provozních a investičních úvěrů pro zemědělce zůstává na úrovni slibů. Již po staletí platilo a platí, že když nemá sedlák nemá ani král. Ministr Gandalovič, také kdysi přislíbil řešit problematiku dominantního postavení obchodních řetězců v ČR, ale zase zůstalo jenom u proklamací a slibů,“ uvedl radní Kroutil. 
     Protestující zemědělci chtějí oslovit nového premiéra Jana Fišera a ministra zemědělství Jakuba Šebestu. Předloží jim své návrhy na řešení nepříznivé situace v zemědělství. Například navrhují, aby byla stanovena minimální výkupní cena mléka a byl vybudován tzv. „mléčný fond“, kdy by čtvrtina haléře z každého prodaného litru mléka byla odváděna na propagaci českých mléčných výrobků. „Obchodní řetězce přeci nemohou nutit zemědělce a mlékárny k tomu, aby mléko prodávali levněji, než na kolik je přijde jeho výroba a zpracování. Při takové cenové politice může dojít k vybíjení stád dojného skotu a na jatka zbytečně odcházejí tisíce kusů krav,“ dodal Václav Kroutil.
     Mezi zemědělci se hovořilo o tom, že když se podařilo zavést minimální výkupní cenu u cukrovky, mělo by to jít i u mléka.
Průměrná výkupní jednoho litru cena mléka činí 6,04 koruny, zemědělce ale stojí jeho výroba okolo osmi korun za litr.(ma)