Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Diplomaté z Bruselu přijedou zítra do hřebčína

07/05/09
smf

Pardubický kraj přivítá v pátek 8. května 27 velvyslanců členských zemí Evropské unie v Bruselu. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Diplomaté z Bruselu přijedou zítra do hřebčína
 (7.5.2009)

Pardubický kraj přivítá v pátek 8. května 27 velvyslanců členských zemí Evropské unie v Bruselu. „Toto setkání, které má převážně společenský a reprezentativní charakter, se připravovalo více jako rok a je nejprestižnější událostí na území Pardubického kraje v rámci Evropského předsednictví,“ uvedl náměstek hejtmana a člen výboru regionů EU Roman Línek. Ten se spolu s hejtmanem Radko Martínkem za Pardubický kraj zúčastní tohoto setkání v Kladrubech nad Labem.
     Hlavní hostitelkou však bude Milena Vicenová, velvyslankyně České republiky při Evropské unii. Delegace velvyslanců společně se svým doprovodem a dalšími zúčastněnými jako například Jimem Cloosem, vedoucím kabinetu předsedy Evropské komise, budou tvořit téměř stočlennou návštěvu. Ta si mimo jiné prohlédne ukázky barokního ježdění, jízdy v dámských sedlech, kočárových jízd, ale především si hosté projdou stáje hřebčína a seznámí se s chovem starokladrubského koně, který patří k nejstarším na světě a v minulosti sloužil císařské rodině. Pobyt velvyslanců se bude kromě Kladrub také odehrávat ve východočeském Jičíně a ve městě Kutná Hora. Závěrečné pracovní jednání proběhne v Praze.
     Z rukou představitelů Pardubického kraje dostanou diplomaté jako pozornost dárkovou kazetu s pardubickým perníkem, který v loňském roce obdržel ochrannou známku EU. „Vzhledem k tomu, že na nedávné setkání evropských ministrů pro místní rozvoj přijelo z 27 pozvaných osobně pouze sedm a podobně dopadlo setkání ministrů dopravy v Litoměřicích, tak si vážíme, že do Pardubického kraje dorazí velvyslanci v plném počtu. Je to výjimečná příležitost, jak prezentovat Pardubický kraj klíčovým evropským diplomatům. Chci také oslovit velvyslance Švédského království, abychom dohodli symbolické předání evropského předsednictví při Smetanově Litomyšli. Vzhledem k nedávnému pádu vlády není totiž jisté, zda všechny předchozí dohody platí,“ shrnul náměstek hejtmana Roman Línek.
 
 
 
Magdalena Navrátilová
tisková mluvčí Pardubického kraje