Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nový ministr zemědělství

12/05/09
smf

Jakuba Šebestu dnes uvedl do funkce ministra zemědělství premiér Jan Fischer. Autor: Přibík Oldřich , zdroj: www.agroweb.cz, 11.5.2009

Nový ministr zemědělství se ujal funkce
Jakuba Šebestu dnes uvedl do funkce ministra zemědělství premiér Jan Fischer. Úřad mu předal jeho předchůdce Petr Gandalovič. Hned po uvedení do funkce řekl nový ministr zemědělství, že chce více jednat se zemědělskými organizacemi. Zopakoval také, že jeho dalšími prioritami bude zejména úspěšné dokončení českého předsednictví a sestavení rozpočtu pro příští rok.

Agrární komora ČR změnu na postu ministra vítá, řekl její prezident Jan Veleba. "Já očekávám, že z jeho strany bude lepší porozumění nám zemědělcům, než bylo za předchozího ministra," uvedl.
Šebesta podle něj jako rodák z jihomoravského venkova dobře rozumí zemědělské problematice. "Otázkou je, jakou bude mít tato vláda pozici," dodal Veleba, který v posledních měsících několikrát kritizoval Gandaloviče za údajnou nedostatečnou komunikaci s agrárníky.
Již dříve Šebesta uvedl, že se chce zaměřit také na zmírnění dopadů ekonomické krize na zemědělce. Hlavní událostí, která nového ministra v rámci českého předsednictví v blízké době čeká, je neformální rada ministrů, která se bude konat na přelomu května a června v Brně. Rada se bude zabývat zejména budoucností společné zemědělské politiky EU. Není to ale jediná akce, která v souvislosti s předsednictvím nového ministra čeká. "Hned zítra v poledne odlétám do New Yorku, kde je komise pro trvale udržitelný rozvoj," uvedl Šebesta.
Do úřednické vlády Šebestu navrhla ČSSD, nikdy však nebyl členem politické strany. Od roku 1992 řídil Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, kde v různých pozicích pracoval již od roku 1976.
Autor: Přibík Oldřich , zdroj: www.agroweb.cz,  11.5.2009

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR