Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zelený plán růstu

20/05/09

Cílem plánu je zdvojnásobit v Dánsku počet ekologických farem.

Dánská vláda nedávno schválila plán Zeleného růstu (Green Growth plan), který zajistí lepší ochranu přírody a životního prostředí a zároveň umožní rozvoj zemědělství. Plán počítá s 50% nárůstem investic oproti předešlému programu.
„Ekologické zemědělství znamená Green Growth – spojení ekologické produkce a zdravé ekonomiky“, říká Eva Kjer Hansen, dánská ministryně pro potraviny a zemědělství. „Snažíme se zdvojnásobit plochy v ekologickém zemědělství prostřednictvím masivní podpory ve výši 350 milionů dánských korun ročně (1,2 mld. Kč). Výsledkem bude mimo jiné větší dánská produkce ekologických jablek, mrkve, mléka či uzenin. To bude mít významný přínos pro spotřebitele, export, životní prostředí, přírodu a welfare zvířat“.
Program Green growth je financován ze zdrojů Evropské unie určených na Program rozvoje venkova. Celková částka, kterou na něj dánská vláda využije v období do roku 2013, dosáhne 13,5 mld. dánských korun (49 mld. Kč).
Plán Zeleného růstu představili na tiskové konferenci 30. dubna společně ministři zemědělství Eva Kjer Hansen, ekonomiky Lene Espersen, životního prostředí Troels Lund Poulsen a ministryně pro klima a energii Connie Hedegaard.
„Klíčovým aspektem plánu je kombinace podpory zemědělství a ochrany životního prostředí a přírody do jednoho programu. Ekonomický růst, ochrana přírody a životního prostředí nejsou v konfliktu“, dodávám ministryně zemědělství.

Zařazeno v Informace z EU, Odkazy