Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

AK ČR a vyhlášení změny ve  znění GAEC 2

27/10/10
smf

Dopis prezidenta AK ČR Ing.Jana Veleby ministrovi zemědělství ČR Ing. Ivanu Fuksovi, který se týká postupu vyhlášení změn GAEC 2.

Dopis prezidenta AK ČR Ing.Jana Veleby ministrovi zemědělství ČR Ing. Ivanu Fuksovi, který se týká postupu vyhlášení změn GAEC 2

Vážený pan
Ing. Ivan Fuksa
ministr zemědělství
P r a h a

    
V Praze dne 25. října 2010 , Č.j. 207/2010
Vážený pane ministře,
 
v minulém týdnu, 21. října proběhlo jednání představenstva AK ČR, které přijalo naléhavé závěry, které směřují k Vám. Jedná se o reakci na postup vyhlášení změn GAEC 2 v rámci připravované novely Nařízení vlády č. 479/2009 Sb.
 
Dovolte, abych Vás s přesnou dikcí usnesení představenstva AK ČR v tomto bodě seznámil:
 
  1. Představenstvo AK ČR odmítá postup MZe, kterým byla vyhlášena změna GAEC 2 v rámci novely Nařízení vlády č. 479/2009 Sb. K návrhu neproběhla diskuze a ani nedošlo ke standardnímu projednání na úrovni pracovní skupiny, představenstvo proto požaduje odložit další projednávání návrhu materiálu a pokračování podmínit diskuzí zainteresovaných stran na úrovni pracovní skupiny vytvořené k tomuto účelu. 
    Podotýkám vážený pane ministře, že pro uvedené usnesení hlasovali všichni přítomní členové představenstva a doporučuji Vám, abyste se našimi námitkami zabýval s plnou vážností.
Já sám se nechci skrývat za usnesení představenstva a proto zvlášť vyjadřuji svůj názor, že postup zvolený v tomto případě není správný a nevede k cíli.
    Dám příklad, který Vás překvapí. Vaším opatřením by byli dotčeni mimo jiných také někteří pěstitelé cukrovky na Moravě, kde je zvlněný krajinný reliéf. Tito pěstitelé mají ovšem uzavřeny dlouhodobé smlouvy s cukrovary a při jejich nedodržení by byli sankcionováni. U pěstitelů brambor předpokládám dopady ještě daleko závažnější, mohlo by dojít k významné redukci už tak dost nízkých ploch brambor v ČR.
    Další příklad. Půda, kde je plocha sklizená, se před zimou zorá a nebude tudíž možné na ní od 1.1.2011 uplatnit půdoochranná opatření, která v tuto chvíli nejsou schválená.
   Tato opatření, která jsou součástí současného návrhu GAEC 2 v případě, že shora uvedené nařízení vlády vstoupí v platnost od 1.1.2011 nemohou být z na příkladech popsaných důvodů realizovaná. Nelze přece v praxi realizovat něco, co není schváleno a navíc v čase, kdy už to z důvodů agrotechnických termínu zkrátka nejde.
    Jistě pane ministře uznáte, že záležitosti takovéto závažnosti nelze řešit tímto způsobem. Je zcela určitě potřeba s lidmi v terénu diskutovat, vyslechnout jejich připomínky a teprve potom připravit konečnou variantu rozhodnutí. A samozřejmě, když se uvádí do života takto závažná záležitost, tak je třeba dát zemědělcům šanci, aby se na její realizaci mohli řádně připravit. Například investičně, úpravou smluv apod.
    Vážený pane ministře, žádám Vás, abyste tomuto podnětu představenstva AK ČR a mému osobně dal prioritní důležitost a rychle jednal. Podle mého soudu není potřeba v této nesmírně složité době, kdy české zemědělství rok co rok snižuje svůj produkční rozměr, situaci vyhrocovat. Naopak, je třeba postupovat uvážlivě a důležité kroky se zemědělci komunikovat.
 
S pozdravem 

 
 
 
Ing. Jan  Ve l e b a
     prezident