Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Dožínky ASZ

09/09/09
smf

V rámci republikových dožínek Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), které tentokrát proběhly na soukromém statku Petra Sýse v Novotinkách na Benešovsku.Autor: Přibík Oldřich (8.9.2009), zdroj: www.agroweb.cz
 

Asociace oslavila republikové dožínky
V rámci republikových dožínek Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), které tentokrát proběhly na soukromém statku Petra Sýse v Novotinkách na Benešovsku, představila Občanská demokratická strana svůj nový volební program pro oblast zemědělství a venkova nazvaný Řešení pro venkov.

Dožínek se zúčastnil také bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek spolu s bývalým ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem.
Topolánek ve svém vystoupení připomenul slova našeho prvního prezidenta z roku 1918, který řekl, že „tato země potřebuje aspoň padesát let nerušeného demokratického vývoje“ a sám dodal, že se těchto padesáti let naší zemi nedostalo. V této souvislosti konstatoval, že se ani jeho vládě bohužel nepodařilo některé věci prosadit. "Jednou je navrácení majetku kolchozů, druhou pak vyrovnání s církvemi. Nepodařilo se nám to prosadit proti komunistům, sociálním demokratům a bohužel ani proti lidovcům," řekl Topolánek a dodal, že ODS hodlá garantovat orientaci naší země euroatlantickou civilizaci a Evropskou unii, přestože se jí nelíbí její zemědělská politika.
Bývalý ministr zemědělství pak shrnul svoje působení ve funkci a řekl, že ODS bude v případě vítězných voleb usilovat o ministerstvo zemědělství. Současně také představil  představil priority zemědělské politiky občanských demokratů. Jednou z nich by mělo být právě majetkové vyrovnání s církvemi. "Jsme přesvědčeni, že majetkové vyrovnání s církvemi je ve prospěch venkova, ve prospěch vlastníků půdy a také ve prospěch budoucích zájemců o půdu, jež je v současné době zablokována," řekl Gandalovič s tím, že tato priorita souvisí i se záměrem vytvářet nová pracovní místa v zemědělství. Mezi dalšími prioritami uvedl Gandalovič ochranu vlastnictví a soukromého majetku, podporu podnikání na venkově, podporu výroby kvalitních tradičních potravin či snížení počtu regulací, zákonů a vlivu úředníků na podnikatelské prostředí. Spolu s tím zmínil podle jeho slov úspěšnou činnost antibyrokratické komise na ministerstvu zemědělství či přijatou vyhlášku o tzv. prodeji ze dvora, a zároveň kritizoval znovuotevření programu podpory mléka do škol.
Aktuální je podle něj také reforma státní správy. Řekl, že je třeba například sloučit ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí a snížit počet resortních institucí i počet zaměstnanců ve státní správě v působnosti ministerstva zemědělství. Za jednu z hlavních priorit v rozvoji venkova pak považuje Gandalovič podporu pozemkových úprav.
Co se týká sestavování státního rozpočtu na příští rok není podle něj v žádném případě reálná plná výše dorovnání přímých plateb. „V situaci, kdy se sestavuje rozpočet s takovýmto deficitem, není možné, aby agrární komora a zemědělci trvali na plné platbě a bude třeba najít nějaký kompromis,“ řekl.
Letošních dožínek ASZ na Statku Novotinky, který leží na rozhraní středočeského kraje a Vysočiny, se zúčastnilo podle odhadů několik stovek zemědělců většinou členů asociace.
Autor:  Přibík Oldřich (8.9.2009), zdroj: www.agroweb.cz