Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K situaci v trhu s mlékem

15/09/09
smf

Rada odsunula řešení o měsíc. Autor: Alterová Libuše (14.9.2009), zdroj: www.agroweb.cz
 

Rada odsunula řešení o měsíc
 Zejména pomoc při řešení krize na trhu s mlékem si slibovali evropští zemědělci od zářijové rady ministrů zemědělství Evropské unie, která se počátkem uplynulého týdne konala v Bruselu. Ministři se však neshodli na tom, která opatření by mohla situaci v této oblasti zlepšit. K problému se chtějí vrátit na svém říjnovém jednání. Zastřešující evropské zemědělské organizace COPA a COGECA upozorňují na neudržitelnou situaci chovatelů dojnic a vybízejí radu k urychlené akci. Ministři také začali diskutovat o konkurenceschopnosti evropského zemědělskopotravinářského komplexu, a zejména o možnosti narovnání vztahů mezi jednotlivými články potravinového řetězce.

Hloubkovou analýzu situace na mléčném trhu vypracovanou Evropskou komisí většina delegací členských zemí na zářijové radě ministrů zemědělství přivítala. Ministři se však nemohli dohodnout, která opatření by byla nejvhodnější pro řešení současných obtíží. Některé delegace členských zemí označily ve zprávě komise uvedená opatření za nedostatečná pro řešení současné krize a navrhovaly další kroky.
Řešení se odkládá
Komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová Boelová vyloučila hned při jednání rady ty návrhy, které by mohly být v rozporu se závazky ze zdravotní kontroly (health check) společné zemědělské politiky (SZP). Šlo například o zvýšení intervenčních cen nebo zmrazení mléčných kvót. Ministři pověřili Speciální výbor pro zemědělství, aby do říjnového zasedání rady posoudil navržená řešení.
Krize není jen v Evropě
Ze zprávy komise mimo jiné vyplývá, jakou měrou se na krizi v sektoru mléka podílí i celosvětová hospodářská krize. Právě ta stojí za snížením poptávky a spolu se zvýšením nabídky levného mléka z mimoevropských zemí je příčinou současné situace na trhu s mlékem a mléčnými výrobky. Český ministr zemědělství Jakub Šebesta v této souvislosti zdůraznil význam podpůrných opatření, které komise přijala letos na jaře. „Podpůrná tržní opatření pomohla stabilizovat průměrné ceny na úrovni společenství, a proto nedochází k jejich dalším rapidním poklesům. Česká republika proto podporuje pokračování těchto opatření, dokud to bude situace na trhu vyžadovat. I přes to však nadále mnoho farem v EU stojí před krachem, neboť výkupní ceny mléka zatím nezaznamenaly nárůst,“ upozornil ve svém vystoupení Šebesta.
Nepostihovat chovatele za překročení kvóty Ministři diskutovali otázku řízení kvóty na úrovni jednotlivých producentů, navrhovanou dočasnou státní podporu nebo využití článku č. 68 nařízení č. 73/2009. Vzhledem ke kritické situaci svých chovatelů česká strana nepodpoří správu kvót na úrovni jednotlivých producentů tak, jak ji prezentuje komise ve své zprávě a nesouhlasí s případnou penalizací producentů za překročení individuální kvóty, konstatoval Hugo Roldán, ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství.
„Za velmi problematické považujeme rovněž případné zavedení možnosti vyplácet státní podpory do maximální výše 15 000 eur, protože národní rozpočty jednotlivých členských zemí mohou tuto možnost využít ve velmi rozdílné míře. To by vedlo k výraznému narušení konkurenceschopnosti jednotlivých producentů a negativně ovlivnilo hospodářskou soutěž v sektoru,“ zdůraznil ministr. ČR by podle jeho slov naopak velmi pozitivně vnímá návrh na navýšení finančních prostředků na podporu propagace mléčných výrobků. To je jedna z možností, kterou se chce podrobněji zabývat i komisařka.
Polsko chtělo, aby byl v národních kvótách možný převod kvót mezi dodávkami do mlékáren a přímým prodejem. Podle komisařky by takováto flexibilita v systému vedla k nežádoucímu zvýšení národních kvót.
Zemědělci požadují účinná tržní opatření Bez účinných tržních opatření se bude situace chovatelů dojnic v unii dále zhoršovat, varují evropské zemědělské organizace COPA a COGECA. Intervenční nákupy a exportní refundace pro mléčné výrobky se musí podle nich posílit, aby pomohly zlepšit situaci na trhu. Upozorňují také na to, že podíl prvovýrobců mléka v řetězci zásobování potravinami se nadále zmenšuje, a to ve prospěch obchodníků. Výsledek rady ministrů, která problém jen odsunula o další měsíc, označil prezident COPA Padraig Walshe za selhání. „Mnoho farmářů bude muset skončit se svým hospodařením, zatímco budou čekat, až ministři přikročí k nějaké akci,“ prohlásil Walshe.
Narovnání vztahů v potravinovém řetězci Důležitým bodem jednání rady byla otázka rovnováhy vztahů v řetězci zásobování potravinami. Diskusi, která by měla přispět k narovnání vztahů mezi prvovýrobci, zpracovateli a obchodními řetězci a kterou ministři na svém jednání odstartovali, považuje Šebesta za klíčovou: „Vyrovnání pozice producentů a zpracovatelů ve vztahu k obchodním řetězcům považujeme za zcela zásadní. Jednou z možností, která funguje i v některých členských státech, je větší podpora spojení producentů a zpracovatelů. Jsme ale teprve na začátku a všechny možnosti musíme řádně posoudit.“
Autor: Alterová Libuše (14.9.2009), zdroj: www.agroweb.cz