Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Názory na přijetí zákona o významné tržní síle

15/09/09
smf

Dva protikladné komentáře k přijatému zákonu o významné tržní síle. Zdroje: www.apic-ak.cz,  www.agris.cz  

Agrární komora ČR „Vítáme legislativní přítrž nekalým praktikám“
Agrární komora vítá schválení zákona o významné tržní síle, o němž se tento týden hlasovalo v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. “Zákon byl po mnoha diskuzích, jednáních a úpravách na všech úrovních konečně schválen. Z přítomných 180 poslanců jej svým hlasem podpořilo 103 poslanců, 59 se vyjádřilo proti,“ uvedl Jan Veleba, prezident AK ČR.
„Z našeho pohledu jde o průlomovou událost ve smyslu naší dlouhodobé snahy učinit legislativní přítrž nekalým praktikám a neserióznímu chování obchodních řetězců. Zákon napravuje dlouhodobé křivdy, které šly vždy na účet dodavatelů. Přestože zkušenosti ze zahraničí, např. ze Slovenska, ukazují, že obchodní řetězce hledají a praktikují jakékoliv možnosti nastavená pravidla obejít, je v našich podmínkách konečně k dispozici zákonný rámec dodavatelsko-odběratelských vztahů, od kterého se můžeme v případě potřeby odrazit,“ uvedl a obrátil se na členskou základnu v regionech a okresech následujícím dopisem, z něhož vyjímáme: „Vám všem, kteří jste se ve svém regionu přičinili o vznik, prosazení a schválení zákona, patří za celý zemědělský a zpracovatelský sektor poděkování. Vedle skupiny poslanců-předkladatelů bych rád v této souvislosti vyzdvihl také práci Potravinářské komory ČR.“
Agrární komora dala svým členům také k dispozici seznam poslanců a výsledky jejich hlasování. “Je dobré vědět, jak se k nám zemědělcům a potravinářům staví námi zvolení poslanci,“ řekl Veleba.

Zdroj: APIC-AK (Agrární poradensko informační centrum Agrární komory ČR), 11.09.2009

SOCR ČR: Přijetí zákona o významné tržní síle a jejím zneužití je politickým rozhodnutím
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) je hluboce zklamán rozhodnutím Poslanecké sněmovny parlamentu ČR, která ve středu 9. září schválila zákon o významné tržní síle a jejím zneužití. Za zvláště závažnou SOCR ČR považuje skutečnost, že při hodnocení zákona nebyly vzaty v úvahu argumenty odborníků, takže výsledné rozhodnutí je podle názoru SOCR ČR pouze populistickým politickým rozhodnutím.
SOCR ČR opětovně konstatuje, že zejména zákon s přímými dopady do soukromoprávních dodavatelsko-odběratelských vztahů by měl být vždy posuzován podle Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace (RIA), což se v tomto případě nestalo. To ostatně ve svém stanovisku přiznává i Potravinářská komora ČR, podle které neexistuje žádná studie, která by potvrzovala negativní vliv zákona například na růst cen potravin. K tomuto SOCR ČR dodává, že na druhou stranu neexistuje ani studie, která by konstatovala pozitivní vliv přijetí tohoto zákona.
Naopak problematiku tohoto zákona a jeho důsledky velmi precisně vyjádřil zpravodaj Hospodářského výboru PSP ČR k tomuto sněmovnímu tisku, který vedle dalších výstižných argumentů o negativním dopadu zákona uvedl i fakt, že zákon neposlouží zemědělcům, jak je proklamováno, ale že veškerý profit jím vytvořený, skončí v potravinářském zpracovatelském průmyslu.
Podle SOCR ČR však existují rozbory, které varují před riziky zákona o významné tržní síle a jejím zneužití, jako je analýza Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze. Podle ní je „návrh zákona v rozporu s principy vytváření společného evropského ekonomického prostoru jako konkurenční výhody a ve svých efektech může vést k růstu šedé ekonomiky, korupce, byrokratizace obchodních vztahů“. Uvedená analýza předpokládá také negativní dopad především na menší dodavatele potravinářského zboží do maloobchodních sítí a možné zvýšení cen potravin.
„Nepopíráme, že na našem maloobchodním trhu nešvary existují, netýkají se ale prakticky členů Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Problémy mezi obchodními partnery není nicméně možné řešit předloženým zákonem, který je ještě navíc velmi špatným zákonem. Že nebylo přihlédnuto k našim odborným názorům a naše argumentace byla považována za subjektivní, je jeden fakt. Ale že nebude vůbec respektován pohled takové nezávislé a renomované instituce, jakou bezesporu Vysoká škola ekonomická v Praze je, to nás doslova šokuje,“ podotýká prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka.
Podle SOCR ČR by měli předkladatelé zákona vyvodit v případě negativních dopadů zákona na dodavatele potravin do maloobchodních sítí a cen potravin z takového vývoje osobní odpovědnost. „Pokud se prokáže, že bude mít zákon pozitivní dopad pro menší výrobce potravin a do poklesu cen potravin, jsem připraven dát svou funkci prezidenta SOCR ČR k dispozici. Prokáže-li se ale opak, měli by stejnou odpovědnost přijmout i ti, kteří zákon vytvořili a prosadili,“ zdůraznil prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka.
Další informace za SOCR ČR:
Ing. Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR, +420 602 501 425
Petr Vyhnálek, viceprezident SOCR ČR pro obchod, +420 724 655 707

Zdroj: www.Agris.cz, 11.09.2009

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR