Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Informace z jednání Agrární komory ČR

06/10/09
smf

Informace z mimořádného jednání představenstva a dozorčí rady AK ČR konaného dne 2. října 2009 ve Velkém Meziříčí. Zdroj: www.apic-ak.cz
 

Informace z mimořádného jednání představenstva a dozorčí rady AK ČR

 
konaného dne 2. října 2009 ve Velkém Meziříčí
 
 
  1. Členové představenstva a dozorčí rady AK ČR konstatovali, že stávající situace v sektoru a prakticky ve všech komoditách je výrazně kritická a dlouhodobě neudržitelná. Zároveň odsoudili pasivní přístup MZe ČR a absenci snahy MZe ČR i EK tuto krizi účinnými opatřeními řešit. Z tohoto titulu byly sestaveny následující priority:
    • požadavek plného dorovnání TOP UP pro rok 2010 z národních zdrojů do plné výše 30 %, v současném návrhu chybí 5,25 mld. Kč;
    • požadavek dorovnání národních podpor APK pro rok 2010 na úroveň letošního roku, z celkové sumy 1,2 mld Kč chybí 300 mil. Kč;
    • jednat s premiérem, ministry zemědělství a financí, poslanci, senátory, hejtmany a dalšími, o nalezení konkrétní podpory k výše uvedeným požadavkům. V případě, že jednání nepovedou k úspěchu, přichází v úvahu organizace masových protestních akcí zemědělců (viz. říjen 2008);
    • členové představenstva AK ČR rozhodli o založení krizového štábu (pp. Veleba, Šnejdrla, Belada, Veselý, Jirovský, Koubek a Fantyš), který bude situaci sledovat a analyzovat a v případě neúspěchu navrhne přípravu konkrétních kroků k obhájení oprávněných požadavků zemědělců.
  2. Bylo sestaveno „Prohlášení z mimořádného jednání představenstva a dozorčí rady AK ČR“, které prezident AK ČR Jan Veleba ještě tentýž den na vzájemné schůzce předal ministrovi zemědělství J. Šebestovi. Prohlášení je přílohou č. 1 této informace a bylo zveřejněno i pro média.
  3. Členové představenstva a DR AK ČR byli informováni o jednáních Marketingového výboru při AK ČR a o výběru PR agentury na spolupráci při propagaci mléka a mléčných výrobků ve smyslu nařízení EK č. 501/2008, o informačních a propagačních opatřeních na podporu zemědělských produktů na vnitřním trhu. Projekt na propagaci mléka a mléčných výrobků na dobu tří let podá AK ČR ve spolupráci s firmou a.Priori s.r.o. na SZIF v termínu do 15. října 2009. Předpokládaný finanční rámec na jeden rok je 3 mil. Kč, s tím že finance jsou rozloženy v poměru 50 : 30 : 20 %, EK : SZIF : žadatel. Souběžně bude zahájena kampaň na zvýšení prestiže českého zemědělství.
  4. Členové představenstva a DR AK ČR byli seznámeni s vyhodnocením šetření změn stavů dojnic, produkce mléka a výsevů ozimů k 30. září 2009, které ve svých hlášeních zaslalo 55 OAK. Sumární přehled je přílohou č. 2 této informace.
     
 
2. října 2009, Velké Meziříčí
Zpracoval Ing. Jiří Felčárek, AK ČR Praha
Příloha č. 1
 
Prohlášení z mimořádného jednání představenstva a dozorčí rady AK ČR
Dne 2. října 2009 se na svém mimořádném jednání sešlo představenstvo a dozorčí rada AK ČR. Členové představenstva a dozorčí rady AK ČR posoudili krizovou situaci a vývoj českého zemědělství, které začínají přerůstat v existenční ohrožení významné části podnikatelských subjektů.
Členové představenstva a dozorčí rady AK ČR konstatují, že dosavadní kroky k řešení této situace ze strany české státní administrativy, zejména Ministerstva zemědělství, jsou naprosto nedostatečné a nezaručují odvrácení havárie zemědělství v ČR.
K odvrácení nastávající situace přijali účastníci jednání následující závěry:
 
I. Rozpočet kapitoly Mze pro rok 2010
Pro rok 2010 lze očekávat propad produkce zemědělských komodit o minimálně 20 mld Kč, přitom zemědělci drží nízkou inflaci, sociální smír, nízké ceny potravin a zaměstnanost na venkově.
V současném návrhu rozpočtu schází na dorovnání TOP UP a podpor agropotravinářského komplexu cca 5,5 mld Kč., což dále výrazně prohloubí ekonomickou ztrátu českých zemědělců. Představenstvo AK ČR proto požaduje dorovnání TOP UP z národních zdrojů do plné výše 30 %, tj. o dalších 5,25 mld Kč a dále dorovnání podpor agropotravinářského komplexu na úroveň roku 2009, tj. o 300 mil Kč na celkový objem 1,2 mld Kč.
Představenstvo a dozorčí rada AK ČR ukládá prezidentovi a vedení AK ČR jednat o těchto požadavcích s premiérem a vládou ČR a dalšími volenými zastupiteli na všech úrovních.
Představenstvo a dozorčí rada AK ČR ustanovilo krizový štáb, který bude situaci sledovat a analyzovat a v případě neúspěchu jednání navrhne přípravu kroků k obhájení oprávněných požadavků zemědělců.
 
II. Změna personálního obsazení Ministerstva zemědělství ČR
Představenstvo a dozorčí rada AK ČR je výrazně nespokojeno s činností MZe a očekává personální změny zajišťující nápravu současného stavu.
 
III.  Řešení krizové situace v sektoru
Představenstvo a dozorčí rada AK ČR jednoznačně požaduje po ministrovi zemědělství a vedení MZe při jednání Rady ministrů dne 5. října 2009 prosadit minimální cenu mléka na úrovni EU v minimální výši 30 eurocentů.
Dále požaduje nedopustit prohlubování rozdílů podpor v komoditě mléko mezi jednotlivými členskými zeměmi.
Představenstvo a dozorčí rada AK ČR důrazně upozorňují na skutečnost, že vedle krize v komoditě mléko se dostaly a dostávají do obdobné situace další významné tržní komodity, jako je obilí, brambory, ovoce a zelenina, olejniny, vinná réva, znovu chov prasat a další živočišné komodity.
 
Příloha č. 2
 
Vyhodnocení šetření změn stavů dojnic, produkce mléka a výsevů ozimů k 30. září 2009 prostřednictvím hlášení OAK
Ředitelky a ředitelé OAK byli požádáni o poskytnutí informací za příslušný region k vývoji stavů dojnic a produkce mléka a dále k vývoji ploch osévaných ozimů na o.p. pro hospodářský rok 2009/10.
Data byla vyhodnocena pro potřeby AK ČR pro zaznamenání aktuálního stavu a vývoje daných odvětví a k navazujícím jednáním s vládními orgány ČR, s EK a pro srovnání s vývojem v zemích EU.
Ke stanovenému termínu 30. září 2009 odpovědělo 55 OAK (KAK, RAK) sumární přehled dat zpracovaných z odpovědí je následující:
 
 
Vyhodnocení:
Prokazatelné snižování stavů dojnic, z celkového stavu cca 400 tis. ks o cca 6 %. Prokazatelné snižování produkce mléka, z celkové podniky držené a v tomto šetření nahlášené kvóty o cca 5,35 %.
Osevy ozimů pro rok 2009/10 jsou zkresleny především průběhem (nepřízní) počasí, přesto však lze na základě hlášení uvést, že nedochází k významnému omezení setí ozimů a zvyšování plochy o.p. jinak využité, nebo ponechané ladem. V mnoha případech bude půda seta jařinami (včetně přesetí nevzešlých ozimů).
 
Pozn. – ve většině případů hlášení jde o kvalifikované odhady.
  • ne všechny OAK zaslaly kompletní odpovědi (ukazatel počty hlášení).
  • v případě že odpověď nebyla jednoznačná, nebyla zahrnuta do vyhodnocení.
 
V Praze dne 1. října 2009 zpracoval Ing. Jiří Felčárek.