Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Studie EK k biopalivům

14/01/11
smf

Nový průzkum zveřejněný Evropskou komisí předpokládá, že poptávka Evropy po biopalivech bude zřejmě přispívat ke klimatickým změnám a poškozovat životní prostředí. Zdroj: Agronavigator

Nová studie varuje, že evropská politika vůči biopalivu je neudržitelná

    Nový výzkum zveřejněný Evropskou komisí předpokládá, že poptávka Evropy po biopalivech bude zřejmě přispívat ke klimatickým změnám a poškozovat životní prostředí. Studie Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky také uvádí, že první generace biopaliv může mít silný vliv na snížení emisí. Co se týká bionafty, bylo zjištěno, že nejefektivnější je produkce z palmového oleje.
Evropská unie nastavila pro rok 2020 cíl 10% podílu obnovitelných zdrojů v dopravě, přičemž většina bude zřejmě pocházet z bionafty. Výzkum však došel k názoru, že pokud bude podíl obnovitelných zdrojů vyšší než 5,6 %‚ dojde k rychlému nárůstu emisí. Studie uvádí, že Komise musí do konce roku navrhnout, jak těmto dalším emisím čelit. Dále autoři studie došli k závěru, že v případě snahy o dosažení stanoveného cíle reálně hrozí změny v užívání půdy, a to často na úkor lesů. Studie poukazuje na možné nepřesnosti současných modelovacích systémů a říká, že je třeba rozsáhlejšího sběru dat. Všechny předchozí studie jsou údajně jen málo použitelné, pokud nebudou dodány další informace, například základní rok pro srovnávání využívání půdy a zdroje zásob biopaliv.
Ochránci přírody, například evropští Přátelé Země, použili zprávu k požadavku na okamžité přehodnocení evropské politiky vůči biopalivům. Podle nich je přístup EU vůči biopalivům neudržitelný, a pokud nebude přehodnocen, povede k odlesňování, větším emisím a poškozování životního prostředí. Podobně nedávná zpráva organizace Action Aid uvádí, že 10% cíl povede ke čtyřnásobnému nárůstu podílu biopaliva v evropském benzinu a naftě.
Více informací viz http://trade.ec.europa.eu/
European Environment & Packaging Law Weekly, 2010, č. 202, s. 19
EKO VIS MŽP. Informační zpravodaj, 20, 2010, č. 5, s. 38–39