Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Podíl biosložky v naftě vzroste

30/11/09
smf

Podle návrhu nového zákona o ovzduší by se měl od dubna 2010 zvýšit minimální podíl biopaliv u motorové nafty ze současných 4,5 procenta na 6,3 procenta a u motorového benzínu ze současných 3,5 procenta na 4,5 procenta. Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Podíl biosložky v naftě vzroste

Podle návrhu nového zákona o ovzduší by se měl od dubna 2010 zvýšit minimální podíl biopaliv u motorové nafty ze současných 4,5 procenta na 6,3 procenta a u motorového benzínu ze současných 3,5 procenta na 4,5 procenta. Česká republika musí během příštího roku splnit svůj závazek, že v roce 2010 dosáhne podíl biopaliv minimálně 5,75 procenta z celkového množství pohonných hmot pro dopravní účely. Biopaliva se v Česku přimíchávají do motorové nafty od září 2007 a do benzínu od začátku loňského roku. Jejich přimíchávání nezpůsobuje žádné problémy.
Od navržené změny ministerstvo očekává snížení celkových emisí skleníkových plynů a příspěvek k energetické bezpečnosti. Navýšení povinného obsahu biopaliv by také podle Ministerstva životního prostředí mohlo podpořit domácí zemědělství a průmysl.
Další zvyšování podílu biosložky by však podle České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) mohlo působit technické problémy: u paliv s jejich obsahem se nedoporučuje jeho dlouhodobé skladování, například při odstavení vozidla.
Státní podpora biopaliv láká zemědělské koncerny k jejich výrobě. Například akciová společnost Preol, která je součástí Agrofert Holdingu, v červnu otevřela nový závod na výrobu MEŘO v areálu Lovochemie v Lovosicích. Plánuje vyrábět bionaftu s 30procentním obsahem MEŘO a distribuovat toto palivo u čerpacích stanic Agrofertu.
Odpady, 2009, č. 11, s. 5