Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Metodiky pro zemědělskou praxi

20/01/10
smf

Metodiky pro zemědělskou praxi.  Zdroj: www.agroporadenstvi.cz  

 
Metodická příručka popisuje technologické systémy při ošetřování a skladování potravinářských zrnin ve věžových a halových skladech, vlivy technologických linek na kvalitu a mechanické poškození zrnin při ošetřování a skladování, řízení klimatu a úpravy produkce při skladování.
Autorský kolektiv reaguje metodickou příručkou na dotazy vystupujícími z provozů pastvin, které jsou v různých lokalitách spojeny s chovem skotu bez tržní produkce mléka a s chovem ovcí.
 
Cílem metodiky je zpracovat systémově utříděný přehled informací a údajů o různých variantách technických systémů pro chov dojnic.
 
V metodické příručce jsou uvedeny soubory doporučených racionálních technologických systémů pro různé způsoby využití trvalých porostů v horských oblastech LFA a svažitých CHKO.
 
Cílem metodiky je vypracování pracovních postupů výroby tuhých biopaliv v různých obchodních formách z biogenních produktů a biomasy.
 
Metodika poskytuje informace o využití dosupných regulačních opatření pro účinné potlačení vytrvalých plevelů v hlavních plodinách.
 
Tato publikace je určena chovatelům, shrnuje aktuální výsledky výzkumné činnosti, které lze využít v managementu reprodukčního procesu skotu
 
Metodika má za cíl na základě identifikace environmentálních aspektů chovu hospodářských zvířat a jejich dopadů k nim přiřadit platné právní požadavky environmentální legislativy s následným uvedením praktických doporučení jak tyto požadavky v chovech hospodářských zvířat plnit a tím zvyšovat úroveň environmentálního profilu zařízení.
V publikaci jsou presentována doporučení, která jsou významná pro uplatnění technologií ve formě pastvy a konzervované píce. Cílem publikace je doporučit zemědělcům, podle čeho se mají rozhodovat při výběru víceletých pícnin a obhospodařování pro jejich využití k výrobě skotu.
Cílem publikace je přispět zlepšení znalostí technických i ostatních pracovníků a umožnit jim snazší orientaci v problematice krmiv.
 
Program na základě stavů hospodářských zvířat v různých kategoriích počítá v denních či měsíčních intervalech produkci statkových hnojiv, sleduje využití a naplnění skladů, hodnotí skladový obrat a napomáhat při rozhodování uživatele při distribuci statkových hnojiv ke hnojení nebo k jinému využití (zpracování při výrobě bioplynu, separace apod.).
 
Ucelený metodický přehled technologických systémů skladování brambor, vlivů technologických linek na kvalitu a poškození brambor při skladování a úpravu, energetické a ekonomické náročnosti různých systémů skladování.
 
Metodická příručka je určená pro zemědělce, poradce, projektanty a dodavatele technologií a technických systémů pro zpracování energetické biomasy.