Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Petice proti privatizaci hřebčína

21/01/10
smf

Potenciální převod Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem do soukromého vlastnictví se mnoha lidem nelíbí. Zdroj: Právo-vVchodní  Čechy

Petice proti privatizaci hřebčína
Potenciální převod Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem do soukromého vlastnictví se mnoha lidem nelíbí. Podle slov organizátora petice proti tomuto případnému kroku Jiřího Duška z občanského sdružení CES mohou lidé svůj nesouhlas vyjádřit podpisem petice.
   Nesouhlas je reakcí na zveřejněné informace, že má v Kladrubech nad Labem zájem investovat Čechoangličan Jiří Šmíd. Podle vyjádření ředitele hřebčína Jana Höcka ale stát o privatizaci neuvažuje.
  „V případě, že by hřebčín přešel do soukromého vlastnictví, stát by ztratil jakoukoliv kontrolu nad majetkem. Podpisy na petici budeme sbírat do 28. února, chceme do problému zapojit nejen odbornou veřejnost,“ upřesnil Dušek.
Organizátory petice zneklidnila zpráva, že Jiří Šmíd a firmy ISA UK Ltd. a Northcroft, které zastupuje, jednají s ministerstvem zemědělství, jak získat národní kulturní památku v Kladrubech nad Labem.
 Podle mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka nabídka existuje, ale k ničemu nezavazuje. Pro kladrubský hřebčín má být nadále prioritou získání evropských prostředků z Integračního operačního programu.
 
Regionální mutace Právo – Východní Čechy, 21.1.2010